Bio-certificaat melkveehouder opgeschort

Afgelopen maand heeft Skal Biocontrole het biologisch certificaat van een melkveehouder in de provincie Gelderland opgeschort voor een periode van twee maanden. Het melkveebedrijf voldeed niet aan de voorwaarden voor de weidegang van het vee, zo meldt Skal. Tijdens een inspectie bleek dat zowel jongvee als melkkoeien onterecht op stal stonden. Omdat dit in het verleden al eerder is geconstateerd is het bedrijf opgeschort. In de periode van opschorting moet de melkveehouder de afwijkingen op weidegang structureel herstellen. Skal ziet hierop toe door middel van herinspecties.

Tijdens de opschorting mag de melkveehouder zijn melk niet als biologisch verkopen, maar moet hij wel voldoen aan de biologische regelgeving. Als bij alle herinspecties blijkt dat de afwijking structureel is hersteld, krijgt de melkveehouder het bio-certificaat terug in september. Wanneer de melkveehouder niet voldoet wordt het bio-certificaat definitief ingetrokken.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid

De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde inspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. In het geval van de melkveehouder is er sprake van herhaling van een afwijking, dit leidt tot een opschorting van het bedrijf.

Opschortingen van bedrijven publiceert Skal geanonimiseerd op de website. Afnemers zijn dan al geïnformeerd door het betrokken bedrijf.

Voor meer informatie: www.skal.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.