6 maanden na de brand in Bio-Maintalkresse

"Onze klanten zijn trouw gebleven na de brand"

Aan het begin van het jaar sloeg het noodlot toe voor de Duitse telersfamilie Gimperlein. Hun cressen-kwekerij Bio-Maintalkresse ging op 23 januari in vlammen op.


Pas na de collectieve reiniging kon de productie langzaamaan weer gestart worden.

Beschadigd bedrijf

Bio-Maintalkresse is 7.500 m2 groot. In de kassen worden cressen, maar ook radijs, rucola en rode rettich geteeld. Van de kwekerij werd 1.200 m2 volledig verwoest. De brand woedde het heftigste in het kantoor en de verwerkingsruimte. "De machines, en koelinstallatie zijn toen beschadigd", vertelt Margit Gimperlein. "Een verpakkingsmachine en twee dozenopzetmachines waren compleet vernietigd. Gelukkig werd een andere robot, om de cressen mee in te pakken, alleen licht beschadigd." Maar ook de rest van het bedrijf werd geraakt. "We hadden geen water, geen stroom en geen gas. De verwarming viel uit, de telefoon was stuk", somt Margit Gimperlein op.

Pas nadat alles schoongemaakt was, kon het bedrijf de teelt weer langzaam starten. Daarvoor werd gebruik gemaakt van warmte uit een nabijgelegen biogasinstallatie. "In de koude wintermaanden heeft ons dat enorm geholpen. Het stroomnet in de gebouwen en de waterinstallatie moest nog vervangen worden. Ook hebben we de verwarmingsbuis laten reinigen en schilderen. Alles was vies door de roet."


Sinds 8 mei belevert Bio-Maintalkresse de belangrijkste afnemer REWE weer met tuinkers en hun cress-mix.

REWE

Het team heeft de moed echter niet opgegeven - integendeel. 'Binnen vijf weken konden we de eerste afnemers weer beleveren. Op 8 mei lukt het om REWE, de belangrijkste klant, weer te voorzien van tuinkers en Kressen-Mix. Ook de Penny Markt en diverse Edeka-markten hebben weer product. De Oostenrijkse Penny supermarkten kunnen dit najaar weer leveringen verwachten.'


De verpakkingsmachines in bedrijf

"De zaken gaan weer goed", vertelt Margit Gimperlein. "Gelukkig zijn de klanten ons trouw gebleven. De loyaliteit is enorm. Nu hebben we de schade voor 95 procent kunnen verhelpen. We moeten alleen nog wat kleinigheden oplossen." En ook al is de schade opgelopen tot meer dan een miljoen euro, toch blijven ze optimistisch. "We zijn enorm dankbaar voor alle hulp die we gekregen hebben. Dat houdt de stemming goed."


Links: Bio-Maintalkresse na de brand, rechts de huidige situatie.


Voor meer informatie:
Bio-Maintalkresse
Margit Gimperlein
An der Geißspitze
97320 Albertshofen
T: 09321 384504
F: 09321 384505
elmar.gimperlein@t-online.de


Publicatiedatum:
Auteur: Folke Markenstein
Copyright: www.freshplaza.de

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven