"Geen vertrouwen in dat TTIP meerwaarde oplevert voor bio-bedrijfsleven"

Bionext sluit zich aan bij TTIP en landbouw-coalitie

Deze maand heeft ook biologische brancheorganisatie Bionext zich aangesloten bij de TTIP en landbouw-coalitie. Bionext is opgericht door biologische boeren en tuinders (BioHuis), handel en verwerking (BioNederland) en biologische speciaalzaken (Biowinkelvereniging). Bionext behartigt de collectieve belangen van de biologische sector in eigen land en in Brussel via de IFOAM EU Groep. Directeur Bionext, Bavo van den Idsert: "Bionext heeft er geen vertrouwen in dat TTIP meerwaarde oplevert voor het biologisch bedrijfsleven. Daarom heeft ook Bionext zich aangesloten bij de brede coalitie tegen TTIP."

De coalitie bestaat nu uit de volgende organisaties: Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Varkenshouderij, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Dutch Dairymen Board, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Vereniging Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding, Bionext, Milieudefensie, FNV sector Agrarisch Groen en Platform Aarde Boer Consument.
Namens deze coalitie werd deze week een brief naar alle Nederlandse Europarlementariërs gestuurd. Ze roepen daarin op niet in te stemmen met CETA en TTIP. De situatie rond het CETA - het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada - is extra urgent omdat dit verdrag mogelijk dit jaar al voorlopig in werking zou kunnen treden. Als de Europese Raad zou instemmen kan het - voor de landbouw en veehouderij essentiële - vrijhandelsdeel (waarschijnlijk) alleen door het Europese Parlement worden tegengehouden.


Foto: Milieudefensie/Marten van Dijl.

De coalitie publiceerde deze maand een herziene versie van het rapport 'TTIP en CETA een gevaar voor de hoogwaardige Europese en Nederlandse landbouw, veehouderij en voedselvoorziening'. Hieruit blijkt duidelijk dat - vergelijkbaar met TTIP - ook CETA tot oneerlijke concurrentie gaat leiden voor Europese boeren omdat de wettelijke normen voor milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn over het algemeen lager liggen in Canada dan in de EU.

Dit rapport is naast naar het Europese Parlement, ook verstuurd naar minister Ploumen van Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. De coalitie zal in gesprek gaan met de minister op 7 september. Ook zal het ministerie een reactie op het manifest en rapport van de coalitie schrijven. Dit werd afgedwongen door de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg op 26 april. Op die dag presenteerde de coalitie haar manifest 'De Boerderij TTIP-vrij' aan diverse Tweede Kamerleden op het Plein in Den Haag.

Klik hier voor het manifest - versie met Bionext en hier voor een document met de belangrijkste bezwaren volgens de coalitie.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven