Zwitserse bio-fruitverkoop +16,7%

In de Zwitserse retailsector verkocht men in 2015 in totaal 38.382 ton biologisch fruit. Dat is 5.494 ton meer dan in het voorgaande jaar (+16,7%). Daarbij nam alleen al de verkoop van bio-bananen met 1.530 ton toe.

Bananen en appelen meest verkocht

In 2015 verkocht men 18.676 ton bio-bananen, waarmee ze nog steeds de onbetwiste nummer één binnen het bio-segment zijn. Bananen konden hun voorsprong ten opzichte van de biologische appelen verder vergroten. Bio-appelen waren met 4.091 ton het op één na meest verkochte biologische fruit. Ook wat betreft de behaalde omzet breidde de voorsprong van bio-bananen zich uit. Deze groei kwam echter enkel door de toename van de verkoophoeveelheid: de gemiddelde prijs van bio-bananen daalde namelijk met 2,8%. Bij bio-appelen was er tussen 2014 en 2015 daarentegen sprake van een lichte prijsstijging van circa 1,4%.


Bron: Bundesamt für Landwirtschaft BLW

Citrus en zacht fruit: meer verkocht tegen lagere prijzen

Net zoals bij bananen ging de toename van de verkoophoeveelheid van citrus en zacht fruit gepaard met dalende prijzen. Vergeleken bij 2014 ontwikkelde de omzet zich in 2015 verschillend bij de afzonderlijke fruitsoorten. Zo steeg bij biologische blauwe bessen de omzet bijvoorbeeld met 3,6 miljoen Zwitserse frank (3,31 miljoen euro, +44%) ondanks een prijsdaling van circa 4%, aangezien er 171 ton (+51%) meer blauwe bessen werden verkocht. Biologische aardbeien behaalden daarentegen nauwelijks meer omzet bij een prijsdaling van 6% en een verkoopstijging van 6,8%.

2015 was het jaar van de avocado

In 2015 verkocht men bijna 80% meer biologische avocado's dan in het voorgaande jaar, en dat tegen licht aangetrokken prijzen (+0,6%). Avocado's zijn met 7,1 miljoen Zwitserse frank inmiddels gestegen naar de vijfde plaats van biologische fruit waar de meeste omzet mee behaald wordt (+4 plaatsen). Daarmee hebben zij ook biologische sinaasappelen achter zich gelaten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven