Toespitsen op (rood) fruit in diepvries-AGF

Bio-aandeel flink toegenomen bij SonderJansen

Tholen - SonderJansen stond in februari weer eens op de Biofach in Neurenberg. Daar hadden ze een goede reden voor. Het in Rosmalen gevestigde bedrijf dat focust op de import, export en productie van diepvries-AGF heeft de vraag naar biologische producten de laatste jaren flink zien toenemen. "We merken dagelijks dat de vraag naar biologische diepvries-AGF echt sterk groeiende is. Dit heeft sinds een jaar of drie een vlucht genomen. Inmiddels is biologisch goed voor 15 procent van onze omzet", vertelt Félice Pessers. Ze geeft aan dat het bedrijf zich onderscheidt op de diepvriesmarkt door te specialiseren in rood fruit.


Félice Pessers in de stand van SonderJansen op het Holland Paviljoen tijdens de BIOFACH 2016.

Eigen productielocaties

SonderJansen is in 1996 opgericht en sinds drie jaar gevestigd in Rosmalen. Oprichter Gerrit Sonder geeft aan één van de eersten te zijn geweest met diepvriesasperges uit Peru. Daaruit is uiteindelijk SonderJansen ontstaan. Félice: "We zijn begonnen als import- en exportbedrijf, maar om aan de strenge eisen te kunnen blijven voldoen is op een gegeven moment besloten om ook zelf de productie te gaan doen. Dit om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. We produceren sinds 2003 bij onze productielocatie in Polen en daar is in 2009 een faciliteit in Servië bij gekomen." SonderJansen werkt sinds 2001 voor de frambozen ook samen met een Bulgaarse producent en het bedrijf heeft een partner in Zweden waar veel bosbessen en wilde veenbessen vandaan komen. De specialisatie van SonderJansen ligt volgens Félice dus in het rood fruit.


De productiefaciliteit in Servië.

Het hebben van eigen productielocaties levert volgens Félice de nodige voordelen op. "Doordat we de productie in eigen beheer hebben, kunnen we de bestellingen leveren volgens heel specifieke wensen." Veel producten worden vanuit Nederland geëxporteerd. "Dit is uiteraard afhankelijk van de exportbestemming." Ze erkent dat het logistieke proces rond de diepvriesproducten heel specialistisch is. "De temperatuur moet in de opslag en tijdens het vervoer optimaal zijn. Daar is onze kwaliteitsdienst heel druk mee in de weer. We werken met IQF. Dankzij deze manier van invriezen minimaliseren we het risico op vermindering van de kwaliteit van de producten."Export

Félice is sinds oktober 2015 bij SonderJansen in dienst als International Business Development Manager. "We merken dat de vraag naar onze bioproducten voornamelijk in Noord-Amerika echt stijgende is. Daar is veel waardering voor de 'zero tolerance'-aanpak hier als het gaat om chemische gewasbeschermingsmiddelen. Ook exporteren we veel binnen de EU, naar Zuid-Afrika, Canada, Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Vooral de vraag vanuit Canada, Amerika en Azië is duidelijk groeiende."


De fabriek in Servië.

Focus op fruit

Het bio-aandeel in de omzet ligt momenteel dus op zo'n 15 procent. "Onder andere vanuit de babyvoeding is de vraag groeiende." Ze geeft aan dat SonderJansen inmiddels voornamelijk in fruit actief is. "Ongeveer 80/85 procent van onze handel is fruit en dan met name rood fruit. Hiermee onderscheiden we ons, alsmede door de persoonlijke kleinschalige aanpak. Wij willen kwaliteit in plaats van kwantiteit. Verder treden we liever niet te veel op de voorgrond. In biologisch fruit is met name veel vraag naar frambozen, aardbeien, rode en zwarte bessen. Qua groenten is vooral de rabarber een opvallend snelle groeier."


Een beeld uit de Servische fabriek.

Félice vertelt dat de aanvoer onder meer uit Polen, Servië, Rusland, Bulgarije en Peru komt. "De beschikbaarheid is, ook in biologisch, over het algemeen geen probleem. We beschikken over de nodige opslagcapaciteit in Nederland. Daar proberen we voorraad te houden." SonderJansen levert veel van de producten in dozen van 10 kilogram en zakken van 20-25 kilo. Met 'octabins' werken we zelden. De dozen van 10 kilogram komen het meest voor. Onze activiteiten in retailverpakkingen zijn miniem."


De fabriek in Polen.

Voor meer informatie:

Félice Pessers
SonderJansen
Dorpsstraat 66
5241 ED Rosmalen
0412 454444
felice@sonderjansen.com
www.sonderjansen.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven