"Nieuw TTIP-lek: "EU-voorstellen ondergraven ambities klimaat en duurzame energie"

Amerikaanse energiebedrijven krijgen toegang tot de Europese elektriciteitsnetwerken, er komen regels die de ruimte voor groene stroom op het net beperken en de handel in ernstig vervuilend schaliegas uit Amerika wordt vrijgegeven. Dat zijn slechts enkele klimaatontwrichtende voorstellen van de EU voor het TTIP-hoofdstuk over energie en grondstoffen.

Samen met andere TTIP-kritische organisaties onthult Milieudefensie vandaag het gelekte document. De onthulling gebeurt gelijktijdig in Duitsland, Oostenrijk, Amerika en andere landen. Vandaag begint de 14e onderhandelingsronde van TTIP in Brussel, waar ook dit document op de agenda staat.Het voorstel staat vol afspraken die de overgang naar duurzame energie kunnen beperken en vertragen en de fossiele industrie juist versterken. Minder ruimte voor duurzame energie op ons elektriciteitsnet, minder mogelijkheden om de handel in fossiel af te bouwen. Als de Europese Commissie het streven naar een fossielvrije economie serieus neemt, dan moeten deze voorstellen onmiddellijk van tafel.

Geen voorrang groene stroom

Het voorstel geeft Amerikaanse bedrijven toegang tot Europese elektriciteitsnetten. En het verbiedt het bevoordelen van groene stroom, door te stellen dat er niet gediscrimineerd zal worden 'tussen types energie'. Dit is in lijn met de wens van onder andere lobby-organisatie BusinessEurope om 'priority grid access' voor duurzame energie uit te faseren. Dit kan het einde betekenen voor het voorrangsbeleid voor groene stroom, zoals dat in Duitsland met succes wordt toegepast. Dat sluit ook voor Nederland een belangrijke weg af naar de zo urgente energietransitie.

Amerikaans schaliegas naar de Europese Unie

De Europese Commissie wil in TTIP 'een wettelijk bindende verplichting tot de verwijdering van alle bestaande beperkingen op de export van aardgas in handel tussen de VS en de EU'. De maatregel kan leiden tot een toename van de handel in Amerikaans schaliegas, een controversiële energievorm, mede vanwege de grote problemen met klimaatvervuilende methaanlekkages bij de winning.
Zelfregulering voor energiebesparing

De Europese Commissie kiest voor zelfregulering door de industrie als het gaat om energiebesparing van apparaten als wasmachines en koelkasten. Dat is in strijd met de verplichte eisen van de Europese Ecodesign-richtlijn en ondermijnen de EU-doelen voor energiebesparing.

Gemiste kans

Het TTIP-hoofdstuk is een gemiste kans. Belangrijke maatregelen voor de urgente transitie naar duurzame energie ontbreken, zoals het afbouwen van subsidie en staatssteun van fossiele energie en een belasting op klimaatvervuiling. Ons klimaat wordt ondergeschikt gemaakt aan handel.

Klik hier voor het gelekte document.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven