Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS stelt GMO-vermelding op etiketten verplicht

Levensmiddelen waarin GMO's verwerkt zijn, krijgen een apart label. De Amerikaanse senaat nam met een ruimte meerderheid een wetsvoorstel aan dat deze etikettering verplicht stelt. Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) zal bepalen welke ingrediënten als genetisch gemodificeerd worden beschouwd. De wet moet nog door de House of Representatives, maar verwacht wordt dat hij ook daar zal worden goedgekeurd. Via de barcode of een andere code op de verpakking moeten consumenten kunnen achterhalen welke GMO's in het product verwerkt zijn.

De wetgeving is het resultaat van een laatste inspanning van een Republikeinse en een Democratische senator om een nationale norm in te voeren die de wetten van afzonderlijke staten ondergeschikt maakt, ook de wetten die strenger zijn dan de norm.



Deze wetgeving geeft consumenten voor het eerst inzicht in informatie omtrent hun voedsel. De voedselindustrie is tevreden doordat er geen verschillen meer zijn tussen de staten. Verplichte etikettering is echter een verlies, ook financieel, voor de sector, die er jarenlang tegen gestreden heeft.

Een tegenstander van de wet, een Democratische Senator uit Oregon, zei dat hij de invoering van zwakke federale voorschriften voorzag, waardoor consumenten nauwelijks inzicht zouden krijgen in informatie over GMO's.

Diverse ingrediënten, zoals suikerbiet en sojaolie, die uit genetische gemodificeerde gewassen voortkomen, maar na verwerking geen sporen meer dragen, zouden niet onder de nieuwe wet vallen, evenmin als GMO maïs, vanwege onduidelijke definities. De binnenlandse suikermarkt staat onder druk door de toenemende vraag naar rietsuiker, waar geen GMO's in zitten.

De Amerikaanse voedingsmiddelenmarkt maakt het meest gebruik van genetisch gemanipuleerde ingrediënten. De voornaamste reden is de weerstand van de gewassen tegen insecten en pesticiden.

Bron: Reuters
Publicatiedatum: