Jeroen Bruin ziet gedrag bio-koeien veranderen

"Hoorns dragen bij aan een betere weerstand"

Vijf jaar geleden schakelde de 48-jarige Jeroen Bruin over op een volledig biologische bedrijfsvoering. "Ik gebruikte eerder helemaal geen antibiotica meer voor mijn vee. En met onthoornen van de kalveren was ik ook al gestopt. Wat het duwtje voor de overstap gaf? Ik strooide nog maar 25 kilo zuivere stikstof per hectare per jaar op mijn land. Eén zakje dus. Weinig genoeg om helemaal te stoppen met kunstmest." Jeroen begon 25 jaar geleden als zelfstandig boer, eerst in maatschap met zijn ouders en broer. "De hoeveelheid kunstmest per hectare was toen het tienvoudige. Heel normaal, dat deed je gewoon. Je wist niet beter, iedereen deed dat. Je liep met de meute mee. Nu zeg je: puur vergif dat het bodemleven compleet ontregelt." Zijn 19-jarige zoon Mike studeert aan de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden en assisteert zijn ouders op het biologisch melkveebedrijf in Sint Maarten. Ze zien het gedrag van de 140 koeien veranderen.



Vragen

Al traditioneel werkend stelde Bruin steeds meer vragen. Waarom keren uierontstekingen vaak terug? Alweer een lebmaagverdraaiing? Dat is toch niet normaal? "De spuit van de veearts nam het probleem niet weg. Ik kreeg een afkeer van tijdelijke oplossingen. Potenbaden met een ontsmettingsmiddel, een ander voorbeeld, namen de oorzaken van klauwproblemen niet weg." Stap voor stap pakte Jeroen Bruin het anders aan. Met steun van zijn vrouw Jacqueline Vriendjes. "Je partner moet er achter staan. Anders is de omschakeling niet te doen. Biologisch is een andere manier van denken en doen." "In onze ogen is dit de enige manier om als agrarische sector te overleven. Niet de natuur je wil opleggen, maar de natuur de ruimte geven. Niet beheersen, maar beheren." De 150 koeien gaven vorig jaar aan de Valkkogerdijk 800.000 liter. Bijna de gehele melkproductie verwerkt Eko-Holland. Deze coöperatie levert veel verse zuivel aan supermarkten. "Onze beesten geven een derde minder dan voor de omschakeling. We hebben veel minder kosten. Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen."

Maïs

"We kopen zo min mogelijk voer aan. De veearts hoeft weinig meer te komen. Natuurlijk is het vallen en opstaan. Het belangrijkste is: zorg voor een gezond bodemleven. Daarom telen we geen maïs meer. Dit gewas mergelt de bodem uit, vanwege het vele spuiten." Een biologische aanpak vraagt om een extensieve bedrijfsvoering. Bruin heeft 110 hectare in gebruik. De hoorns worden niet afgezaagd. Veel collega's vinden ze hinderlijk. "Koeien hebben ze niet voor niks. Hoorns spelen een rol in de spijsvertering, maar daar wordt verschillend over gedacht. Mijn gevoel zegt dat ze bijdragen aan een betere weerstand."

"Ik doe veel op gevoel en zie gedrag veranderen. Bij slecht weer gaan de koeien door met grazen. Ze kruipen niet bij elkaar om te profiteren van elkaars warmte. Een ander voorbeeld van meer weerstand? Veel minder vliegen op de beesten. Vliegen en andere insecten zoeken altijd zwakkere dieren op om bloed op te zuigen. Kleine dingen, maar die zeggen veel."

1 juli 2016 NHD: Ed Dekker


Bron: GreenPort NoordHollandNoord

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.