“Klanten waarderen dat Reudink zich volledig op biologisch richt”

'Home mixing' voor voorlopers in bio-pluimvee

Tholen – Vanwege de fors toegenomen afzet van biologisch mengvoer en de nog te verwachten verdere stijging heeft Reudink vorig jaar een nieuwe menger geïnstalleerd. Een goede zet, zo blijkt nu al. “Dit was een goede investering. Vorig jaar zijn we met 40% gegroeid en ook dit jaar zijn de cijfers veelbelovend”, vertelt Wilfred Jonkman, directeur van Reudink, die ook aangeeft dat ze ook dit jaar weer nieuwe voeroplossingen willen ontwikkelen. Het mengvoerbedrijf heeft zich als één van de eersten in West-Europa gespecialiseerd in de productie van biologische mengvoeders. "Onze klanten waarderen het dat Reudink zich volledig op biologisch richt. In de markt hebben we een goede naam, Reudink staat echt als kwaliteitsleverancier bekend. Daar zijn we trots op."
 


Meer dan de helft van de Reudink-producten gaan de grens over naar Duitsland. "Duitsland is goed voor meer dan de helft van het afzetvolume, in totaal zo'n 60%. De andere grote afzetmarkten zijn Nederland en België. Bijzonder is dat we ook zaken doen met landen die niet voor de hand liggen. Zo hebben we ook een klant in IJsland." De grootste uitdaging is volgens Wilfred de teelt van regionale mengvoergrondstoffen. "Dat blijft lastig. De grondprijs ligt immers hoog en de saldi in de teelt van biologisch mengvoergrondstoffen zijn lager dan de teelt van andere producten, zoals AGF. In de biologische veehouderij, en dan met name de varkens en pluimvee, is over het algemeen te weinig grond beschikbaar voor eigen teelt. Dit geldt ook voor de regio's in Duitsland waar we actief zijn."
 

Wilfred Jonkman.

Situatie in de diverse sectoren

Reudink is als biologische diervoederproducent goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de diverse sectoren. Wilfred geeft aan dat de grootste groei in percentages in de biologische rundveehouderij opgetekend worden. "We zien de afzetvolumes nog altijd stijgen. Er zijn nieuwe toetreders op de markt en we merken dat de bestaande bio-melkveehouders iets meer koeien zijn gaan melken sinds het einde van de melkquotering. Daardoor hebben de veehouders uiteraard ook meer mengvoer nodig." In de varkens is de afzet volgens Wilfred ook groeiend, maar er zijn vooralsnog toch weinig nieuwe toetreders. "Er is zeker wel de nodige interesse voor omschakeling naar de biologische werkwijze, maar de meesten kunnen of durven de laatste stap niet te zetten. De huidige groei lijkt fors in percentages, maar in volume gebeurt er relatief weinig." De groei in de geitenmarkt omschrijft Wilfred als beperkt. "Oorzaak daarvan is dat de conventionele melkprijs voor de geitenhouder hen nu niet stimuleert om te schakelen."
 
In de pluimveesector loopt het voorspoedig. Het rendement is goed en de eierprijzen zijn stabiel. "Ook de laatste maanden hebben we weer een aantal nieuwe pluimveehouders mogen verwelkomen. Het belangrijkst voor ons is om de pluimveehouder zekerheid te bieden door voorspelbare resultaten te leveren. Dit lukt ons goed, we realiseren dit door intensieve begeleiding door onze bio-specialisten aan te bieden.
 


Innovaties

Wilfred vertelt dat Reudink elk jaar in alle sectoren innovatieve voeroplossingen wil bieden. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan tools voor ideale kalveropfok. Hiervoor krijgen we veel waardering van de boeren, omdat deze methode tot veel betere resultaten leidt. “Vorig jaar hebben we het 'Vital-concept' voor hennen geïntroduceerd. Dit concept maakt het mogelijk om de hennen gezonder te laten zijn op het moment dat dit nodig is. Hiermee bieden we ondersteuning voor de boeren." Een trend in de pluimveehouderij is het zogenaamde 'home mixing'. "Door gebruik te maken van onze kennis en kunde werken we aan 'voer op maat'. Dit houdt in dat onze specialist samen met de klant bekijkt wat ze zelf in huis hebben. De al dan niet eigen geteelde grondstoffen worden aangevuld met een passend mengvoer van Reudink. Het mixen van enkelvoudige grondstoffen en eigen producten is echt een trend. Met dit concept richten we ons dan ook op de voorlopers in de sector."
 

ForFarmers Group

Reudink BV is onderdeel van ForFarmers Group. "Het is ideaal dat we de kennis en kunde van ForFarmers kunnen gebruiken om waar nodig te kunnen verbeteren. Ook hebben we de beschikking over allerlei ondersteunende diensten. Zo zijn we nu druk met de optimalisatie van het veiligheidsbeleid, onder het mom van 'Better safe than sorry'."

Voor meer informatie:

Wilfred Jonkman
Reudink B.V.
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
0573 288800
Wilfred.jonkman@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.