"Verder uitstel niet aanvaardbaar"

IFOAM EU hoopt op snelle afronding onderhandelingen EU-regulering

Afgelopen vrijdag 2 juli heeft de Slowaakse Republiek het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie overgenomen van Nederland. Dit is het zesde voorzitterschap op rij waarin gewerkt wordt aan het biologische dossier. Voor het volgende semester zullen de Slowaken namens de Raad besprekingen voeren met de Commissie en het Parlement van de EU over de nieuwe biologische regelgeving in de EU.

"IFOAM EU erkent de betrokkenheid en inzet van het Nederlandse voorzitterschap om tijdens de looptijd een akkoord over de biologische regelgeving te bereiken", zegt Bavo van den Idsert, IFOAM EU bestuurslid. "Hoewel er vooruitgang is geboekt op een aantal cruciale terreinen, lijkt het einde van de onderhandelingen nog niet in zicht. Terwijl de besprekingen op politiek niveau voortgezet worden, moeten de biologische boeren en verwerkers in de EU hun bedrijven draaiende houden, niet wetende welke regels er zullen gaan gelden in de nabije toekomst. We hopen dat alle onderhandelaars van biologisch een prioriteit maken om snel overeenstemming te bereiken over een nieuwe verordening die de ontwikkeling van de biologische sector in Europa steunt en die een einde kan maken aan de onzekerheid die heerst bij de belanghebbenden."

Jan Plagge, vice-president IFOAM EU, voegt toe: "Voor de presentatie van haar werkprogramma voor 2015 heeft de Commissie alle hangende wetgevingsvoorstellen, met inbegrip van de biologische, beoordeeld. Op dat moment werd gezegd dat het voorstel voor de verordening zou worden ingetrokken en vervangen door een nieuw initiatief wanneer er binnen zes maanden geen overeenkomst zou worden bereikt. Het is nu 18 maanden later en het bio-dossier ligt nog steeds op tafel, met standpunten die sterk uiteenlopen op cruciale terreinen. Verder uitstel is niet aanvaardbaar."

Eduardo Cuoco, IFOAM EU-directeur: "IFOAM EU is ingenomen met het Slowaakse voorzitterschap, dat de grote verantwoordelijkheid van het begeleiden van de 'biologische onderhandelingen' in de komende 6 maanden zal hebben. Jaar na jaar is biologisch de meest veelbelovende agrarische sector en de consumenten raag groeit bijna drie keer zo hard als de rest van de voedingsindustrie. Biologisch levert groei, werkgelegenheid, draagt bij aan de consumententevredenheid, maar biedt ook voordelen voor het milieu en het dierenwelzijn. Wij geloven dat de Slowaakse Republiek, waar het bio-aandeel in de landbouw ongeveer 10% bedraagt, hard zal werken om een overeenkomst te bereiken die een meerwaarde biedt ten opzichte van de huidige biologische regelgeving. Hierdoor kan het vertrouwen van de biologische ondernemers hersteld worden."

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven