Ploumen feliciteert deelnemers textielconvenant

Kabinet presenteert lijst met eerlijke kledingmerken

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) feliciteert alle deelnemers die maandag 4 juli hun handtekening hebben gezet onder het convenant Duurzame Kleding en Textiel: "Ik ben enorm trots dat Nederland als eerste in de wereld een textielconvenant heeft. Meer dan 60 kledingmerken zetten internationaal de toon door zich vrijwillig in te zetten voor een eerlijkere en duurzamere kleding- en textielsector. Dankzij dit convenant zullen de arbeidsomstandigheden in textiellanden verbeteren en kunnen Nederlandse consumenten in heel veel winkels terecht voor schone kleding."

In het convenant spreken bedrijven, organisaties en de overheid af samen het textielproductieproces in ontwikkelingslanden door te lichten en te verduurzamen. De bedrijven gaan het komende jaar de risico's op misstanden in hun keten in kaart brengen en stellen daarna een plan van aanpak op. Bijvoorbeeld om brandgevaarlijke situaties aan te pakken, kinderarbeid te stoppen of vakbondsleden die geïntimideerd worden te ondersteunen. De plannen worden beoordeeld door een onafhankelijk secretariaat bij de Sociaal Economische Raad en een stuurgroep. Ploumen: "De kracht van het convenant is dat we niet alleen afspraken maken over wat we gaan doen, maar ook over hoe we de voortgang gaan controleren en elkaar gaan aanspreken op onze resultaten. Het convenant is vrijwillig, maar niet vrijblijvend."


Minister Lilianne Ploumen tekende het textielconvenant.

De bedrijven die hun handtekening gezet hebben, vertegenwoordigen ongeveer 35% van de kleding- en textielmarkt in Nederland. Over 5 jaar moet dat 80% zijn. Ploumen: "De ondertekenaars van vandaag zijn de voorlopers. Samen met hen gaan we proberen zoveel mogelijk extra bedrijven aan boord te krijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken: dit is een breed gedragen convenant, met duidelijke, haalbare afspraken." Om de slagkracht nog verder te vergroten werkt Ploumen met een aantal Europese lidstaten aan een kledinginitiatief op Europees niveau: "Om de problemen in de textielsector serieus aan te kunnen pakken moeten alle partijen samenwerken, over de grenzen heen. Samen staan we sterker. De EU heeft hier, als grootste markt en als grote ontwikkelingsdonor, een belangrijke rol in te spelen."

Het textielconvenant is het eerste van een aantal IMVO-convenanten dat Nederlandse bedrijven helpt hun internationale productieketens te verduurzamen. De komende maanden zullen meer convenanten worden gesloten, onder meer in de goudsector, met pensioenfondsen en de bankwereld.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven