Prijsverschil kan oplopen tot 36%

Consumentenbond: Reguliere supermarkten verslaan bio-winkels op prijs

Consumenten zijn voor biologische producten in een reguliere supermarkt voordeliger uit dan in een natuurvoedingswinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot 36%. Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Supermarktketen Dirk is voor biologische producten over de gehele linie het goedkoopst, op de voet gevolgd door Deka, Hoogvliet en Jumbo. Natuurvoedingswinkel Estafette is het duurst.

De Consumentenbond peilde de prijzen van 150 vergelijkbare producten bij 8 supermarkten en 4 biologische winkels. Een identiek gevuld mandje met biologische dagelijkse boodschappen als kipfilet, melk, koffie, appelsap en spaghetti kost bij Dirk €26,60 en bij Albert Heijn €29,68. De biologische supermarkt Ekoplaza vraagt hier €33,45 voor en de biologische eetwinkel Estafette zelfs €38,40.

Opvallend is dat het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch erg afhangt van het soort product. Zo is een biologische kip al snel 3 keer zo duur als een niet-biologische, maar is er nauwelijks prijsverschil tussen biologische en gewone melk.

Uitgebreid assortiment

Estafette zegt in een reactie ook kwaliteit, smaak, manier van produceren en een eerlijke beloning voor de boer belangrijk te vinden. Volgens EkoPlaza is hun biologisch aanbod niet te vergelijken met dat uit de reguliere supermarkt omdat veel producten een andere samenstelling hebben. Ook wijzen zij op hun brede assortiment. Het verschil in assortiment is inderdaad groot tussen reguliere supermarkten en natuurvoedingswinkels, hoewel het aanbod in de 'normale' supermarkten stijgt. Consumenten hebben de minste keuze bij Dirk, Deka, Emté en Spar (300 tot 350 producten), de andere supermarktketens bieden tussen de 1100 en 1400 biologische producten aan. De Consumentenbond heeft in dit onderzoek de kwaliteit van de biologische producten buiten beschouwing gelaten.

Op de website van de Consumentenbond staat ook nog extra informatie over de prijspeiling van biologische producten. Klik hier voor het item 'Biologische voeding in kaart'.

Het onderzoek is te lezen in de Consumentengids van juli 2016.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.