Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijzondere pitstop op Afsluitdijk

Maandagochtend 4 juli 2016, was de Afsluitdijk het toneel voor een bijzondere karavaan. De zonneboten van de deelnemende teams aan de Dutch Solar Challenge werden in colonne overgebracht van Amsterdam, via de Afsluitdijk, naar Lemmer. Bij Kornwerderzand werd door een deel van de karavaan een pitstop gemaakt. Hier was de ontmoetingsplek waar gedeelde passie voor het opwekken en omzetten van energie uit zon en water samen kwam.

De Afsluitdijk is dé proeftuin voor innovatieve vormen van duurzame energie. Het is een plek waar onder de paraplu van het programma De Nieuwe Afsluitdijk* gewerkt wordt aan unieke innovatieve energietechnieken. Zo wordt gebruik gemaakt van de onuitputtelijke kracht van stromend water en als enige plaats in de wereld wordt elektriciteit opgewekt uit de samenkomst van zoet en zout water.


Gedeputeerden Schrier van provincie Friesland en Van der Hoek van provincie Noord-Holland, verwelkomen de zonneboten van de Dutch Solar Challenge op de Afsluitdijk; de ontmoetingsplek waar de gedeelde passie voor het opwekken van duurzame energie samen kwam.

Internationaal vermarkten

Nederland heeft een belangrijke internationale status op het gebied van export van technologie en kennis over waterveiligheid en waterbeheer. Het actuele vraagstuk over nieuwe en duurzame vormen van energie is wereldwijd. Door demonstratieprojecten op de Afsluitdijk te ontwikkelen wordt de kennis en ervaring op dit gebied vergroot. Hoewel de technieken in Nederland op kleine schaal toepasbaar zijn, hebben ze op wereldschaal enorme exportpotentie.

Solar Challenge

De Solar Challenge is een goed voorbeeld van het toepassen van duurzame energie. Tijdens deze race strijden zevenendertig teams, uit binnen- en buitenland, in boten aangedreven op zonne-energie, tegen elkaar. De teams zetten daarbij innovatieve technieken in om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen energie omzetten. Wanneer de zon niet schijnt moeten de boten toch kunnen varen. Dit vraagt om slimme oplossingen en op de juiste manier omgaan met de energievoorraad.

De Nieuwe Afsluitdijk

De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken we aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit.

Voor meer informatie: www.deafsluitdijk.nl
Publicatiedatum: