Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Willen bouwen aan een bedrijf dat klaar is voor de toekomst"

Eindelijk zekerheid over voortbestaan de Schapenstreek

Tholen - Biologische zuivelboerderij de Schapenstreek in Lutjebroek kan blijven voortbestaan. Sanne van Alderwegen, dochter van eigenaren Mark en Anita, geeft aan dat het tot het laatste moment spannend is geweest of de boerderij mocht voortbestaan. "In oktober 2010 hebben we aanvraag gedaan om het pachtcontract te laten verlengen. Zo'n 2,5 jaar geleden kregen we bericht dat het contract niet verlengd zou worden. Dat zou betekenen dat we op 15 december 2015 het erf kaal zouden moeten opleveren. De moed zakte ons van tijd tot tijd in de schoenen, maar de afgelopen periode hebben veel mensen zich hard gemaakt voor het voortbestaan van de Schapenstreek, en dat werd eind november jongstleden beloond met de toezegging van tóch een erfpachtverlenging."



Ze geeft aan dat ze nu bijna het nieuwe contract mogen ondertekenen. "We mogen in ieder geval voor 30 jaar ons bedrijf voortzetten. En dat ook nog eens onder betere voorwaarden. Anders dan voorheen bepaald was, krijgen we aan het einde van het erfpachtcontract de waarde van de opstallen vergoed. We zijn Staatsbosbeheer heel erg dankbaar voor die verbeterde voorwaarden."



De Schapenstreek heeft vanwege de onzekerheid rond het voortbestaan de afgelopen vijf jaar weinig kunnen investeren in de gebouwen en de veestapel, meent Sanne. "Dit omdat het onzeker was omdat we door mochten op dit bedrijf. De strijd en het afwachten was slopend, voor onszelf en het bedrijf. Onze producten gingen als een trein, maar het zwarte gat van de toekomst kwam steeds dichterbij. Die onzekere toekomst had een remmende werking en heeft ons van tijd tot tijd doen denken, waar doen we dit eigenlijk nog voor? Het boerenleven is altijd een beetje 'pompen of verzuipen', maar nu waren we aan het pompen met de zekerheid dat we zouden gaan verzuipen."


Mark tijdens het melken.

De ondernemers hebben nu dus weer zicht op toekomst op het huidige bedrijf. "Daardoor hebben we weer de energie en zien we de mogelijkheid om op te krabbelen. We willen bouwen aan een bedrijf dat klaar is voor de toekomst, voor een nieuwe generatie." De Schapenstreek wordt een echt familiebedrijf: "Mijn zusje Feike werkt al een aantal jaar als zorgbegeleider bij de Schapenstreek. Ikzelf ga minder werken om mij een aantal dagen per week vrijwillig voor De Schapenstreek in te kunnen zetten. Het product en de plek zijn prachtig, hebben in mijn ogen zoveel potentie. En ikzelf vind het van groot belang dat er in deze regio een laagdrempelige en educatieve biologische boerderij blijft bestaan."



Voor meer informatie:

Zorgboerderij De Schapenstreek
De Gouw 57A
1614 MB Lutjebroek
0228 517546
info@schapenstreek.nl
www.schapenstreek.nl