Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Welke nieuwe appelrassen passen in het bio-assortiment?

Jonagold en Jonagored blijven in België met bijna 60 procent het belangrijkste hoofdras bij appeltelers. De biologische fruittelers kiezen ook vaak voor dit ras. Maar het gebruik van één hoofdras maakt het wel kwetsbaar. Bij een slecht jaar door bijvoorbeeld nachtvorst, beurtjaren of slechte prijzen heeft dat veel impact op het inkomen van veel fruittelers. Door het aanplanten van meerdere rassen is het risico beter te spreiden. Een nieuw schurfresistent ras met goede bewaareigenschappen is dan ook welkom.

De laatste jaren is er heel wat Topaz aangeplant, maar een nieuw schurftresistent ras met goede bewaareigenschappen is welkom. Een ras dat hiervoor in aanmerking komt is zonder twijfel Natyra®/SQ159.



Rassenonderzoek appel

Rassenonderzoek bij appel is één van de belangrijkste onderzoeksdomeinen in de Proeftuin pit- en steenfruit. Ieder jaar worden verschillende nieuwe appelrassen aangeplant in een eerste screening. Deze zijn afkomstig van over de hele wereld. Van elk ras worden 10 bomen opgeplant op M9, waarvan er 6 volgens het gangbare fungicidenschema (IPM) behandeld worden. Vier bomen worden enkel tegen schurft behandeld bij een zeer zware infectie (2 tot 4x per jaar). In dit perceel wordt niet gespoten tegen witziekte, bewaarziekten en vruchtboomkanker. Op deze bomen kan de ziektegevoeligheid beoordeeld worden. Als vergelijking worden steeds Jonagored en Golden Reinders mee opgeplant. Voor de schurftresistente rassen worden ook vijf bomen opgeplant in een perceel waar we alleen koper en zwavel spuiten tegen schurft en witziekte. Alle waarnemingen gebeuren volgens de EUFRIN Descriptor list en jaarlijks wordt een rapport naar de veredelaars/eigenaars gestuurd.
Meer informatie over het rassen onderzoek en screening is de lezen in deze publicatie.

Natyra/SQ159

Natyra/SQ159 is een schurfresistent ras (vf) en bovendien weinig gevoelig voor witziekte. Het is wel zeer gevoelig voor vruchtboomkanker. Volgens onderzoek in Klein-Altendorf (Duitsland) zou een tussenstam van Golden die probleem reeds voor een groot gedeelte kunnen oplossen. Problemen met bacterievuur werden tot nu toe niet vastgesteld.

Natyra/SQ159 heeft een zwakke groeikracht. Daarom worden de bomen best niet te hoog geplant. Er wordt best vertrokken met licht vertakte bomen op een sterkere selectie van M9 (Nic29 of Pajam 2). Door de slanke groei kunnen de bomen korter geplant worden (1 meter in de rij). De bomen moeten slank gehouden worden en geprikkeld worden tijdens het snoeien. Om na het planten een goede start te bekomen, wordt er best voor het planten champignonmest ingewerkt (40 kilogram NT/hectare), gevolgd door een beperkte N-gift (20 kilogram N/hectare) in het voorjaar. Kort na het planten moet er een kieserietbemesting uitgevoerd worden om magnesiumgebrek te voorkomen.

Voorlopig is Natyra/SQ159 alleen beschikbaar voor de biologische fruitteelt, maar vanaf 2017 zal het ras ook in de geïntegreerde fruitteelt kunnen geplant worden. Hoe het concept er zal uit zien, is op dit moment nog niet duidelijk, maar de appels zullen zeker onder een andere naam op de markt gebracht worden.

Natyra/SQ159 heeft zeker het potentieel om zijn plaats op te eisen, veel zal echter afhangen van wie zich achter dit ras zet.

Voor meer informatie: Jef Vercammen, PC Fruit, jef.vercammen@pcfruit.be

Bron: CCBT via bioKennis
Publicatiedatum: