"Ook het fokken van de dieren hoort biologisch en diervriendelijk te zijn"

18.000 euro voor Adopteer een Stier

De stichting Bio-KI heeft met crowdfunding 18.000 euro opgehaald om vijf nieuwe biologische fokstieren in te zetten. In totaal hebben hiervoor 127 burgers en een aantal bedrijven gemiddeld 142 euro gedoneerd met een spreiding van 5 tot 3000 euro. Mede door een uitzending op Vroege Vogels (VARA Radio), een artikel in Down to Earth (Milieudefensie) en een laatste oproep aan boeren, vrienden en kennissen is het dan toch gelukt. Enkele boeren hebben een bedrag gedoneerd als voorschot op de inkoop van rietjes. Er zit ook een paar duizend euro in van opbrengsten uit het vlees van stier Bio Bram. Mensen die dit vlees kochten hebben dus ook meegedaan en hun beloning al binnen.

Er is nu geld voor nog eens vijf nieuwe stieren. Met de elf stieren die beschikbaar zijn en een pure Blaarkop en Fries rode stier die samen met de betreffende organisaties zullen worden ingezet, komt het aanbod dan nu richting de twintig stieren. De keuze komt nu steeds meer bij de sector te liggen. Met deze vijf stieren er bij zullen bijna van alle rassen die gebruikt worden één of meer stieren beschikbaar zijn.


Corneel van Rijn en Wytze Nauta.

Het belangrijkste doel is het fokken van koeien die goed gedijen op een biologisch bedrijf, met veel weidegang, gras in het rantsoen, weinig krachtvoer en weinig of geen antibiotica. Het fokken van dekstieren gebeurt ook op diervriendelijke wijze, dus zonder superovulatie van pinken en koeien en de stiertjes groeien op binnen het biologisch bedrijf. De geselecteerde stieren komen uit biologische koefamilies, koeien met hoge levensproducties die oud kunnen worden.

Wytze Nauta: "Wij zijn heel blij met het behaalde resultaat. Burgers hebben laten zien dat zij het belangrijk vinden dat ook het fokken van de dieren biologisch en diervriendelijk hoort te zijn. Verschillende hebben ook aangegeven dat dit eigenlijk voor de gehele fokkerij, ook de gangbare zou moeten gelden. Een mooie kans dus voor de biologische sector om hier een slag te slaan in onderscheid. De deelnemers zullen in september worden uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst op een biologisch Bio-KI bedrijf om daar de dochters van stieren te zien en de discussie met de sector over biologische fokkerij verder te voeren."

Voor meer informatie:

Wytze Nauta, Sybrand Bouma en Corneel van Rijn
Stichting Biologische Veeverbetering – Bio-KI
Badelochstraat 17
3813 DS Amersfoort
06 24284100
bio-ki@ziggo.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven