Verbetert winstgevendheid en bodemvruchtbaarheid

Biologisch verslaat conventionele landbouw in Kenia

Biologische landbouw genereert niet alleen vergelijkbare opbrengsten, maar voorziet ook in meer inkomen voor de boeren in Kenia dan conventionele methoden. Dit blijkt uit een langetermijnstudie van FiBL, het Zwitserse onderzoeksinstituut voor biologische landbouw. De 10 jaar durende studie in Thika en Chuka werd sinds 2007 uitgevoerd met lokale partners. Het druist in tegen de opvatting dat de biologische landbouw meer ruimte behoeft om soortelijke rendementen te realiseren. Met lagere kosten voor de bio-landbouw en hogere marktprijzen, zijn de inkomens voor de biologische boeren na vijf jaar hoger. Dit kan zelfs oplopen tot een voordeel van 64% in het zesde jaar.Een andere belangrijke factor uit de studie is de betere bodemvruchtbaarheid in de biologische landbouw. Bovendien heeft het ontbreken van chemische middelen in de biologische landbouwsystemen gunstige effecten op ecosystemen en de gezondheid van mensen. Dit ze geen schadelijke chemische residuen binnen krijgen.

Uit parallelle studies in India (katoenproductie) en Bolivia (koffieproductie) kwamen dezelfde positieve resultaten voor de biologische aanpak. De langetermijn 'Farming Systems Comparison in the Tropics' (SysCom) is gericht op het verstrekken van wetenschappelijke gegevens over de voor- en nadelen van biologische landbouw versus conventionele landbouw. Het doel is om de ontwikkeling van beleid en strategieën te bevorderen die een duurzaam landgebruik op lokaal, regionaal en internationaal niveau ondersteunen.De studie toont duidelijk aan dat de biologische aanpak een haalbare werkwijze is in de tropen, met kennisverspreiding en trainingen in de biologische landbouw als cruciale uitdagingen. Biovision Foundation heeft al geïnvesteerd in de ondersteuning van kleine boeren in Oost-Afrika om hun levensonderhoud te verbeteren. Biovision Foundation ondersteunt het langetermijnonderzoek in Oost-Afrika financieel, samen met de 'Swiss Agency for Development and Cooperation', de 'Liechtenstein Development Service' en de Zwitserse supermarktketen Coop.

In aanvulling op dit langetermijnonderzoek, dat nog tot tenminste 2019 voortgezet zal worden, zal ook praktijkonderzoek plaatsvinden voor de ontwikkeling en promotie van op de plaatselijke omstandigheden aangepaste landbouwpraktijken voor duurzame landbouw. Samen met lokale boeren en andere belanghebbenden worden verschillende veldproeven uitgevoerd om de verschillende innovatieve praktijken te testen en te analyseren.

Voor meer informatie: www.systems-comparison.fibl.org en www.biovision.ch

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven