Verklaring Nederlandse Brouwers over glyfosaat in Duits bier

In een rapport van het Umweltinstituut München dat op 25 februari 2016 is gepubliceerd staat dat 14 Duitse biermerken sporen van het gewasbestrijdingsmiddel glyfosaat bevatten. Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), de Duitse voedsel- en warenautoriteit, verklaart in een persbericht dat de hoogst aangetroffen waarde van glyfosaat (30 microgram/liter) heel laag is. De hieruit resulterende opnamehoeveelheid van een volwassen persoon (60 kilogram lichaamsgewicht) ligt zelfs meer dan 1000 maal lager dan wat momenteel wordt beschouwd als schadelijk voor de gezondheid. Om een schadelijke hoeveelheid glyfosaat binnen te krijgen, dient een volwassene volgens het BfR 1000 liter bier per dag drinken. Ook de Duitse Minister van Landbouw verwijst hiernaar in een verklaring.
 
De Deutscher Brauer-Bund, de branchevereniging voor Duitse brouwers, heeft in een persbericht inhoudelijk gereageerd op het onderzoek.
 

Reactie Nederlandse Brouwers

Bier wordt gebrouwen met gebruik van 4 natuurlijke ingrediënten: gerst, water, hop en gist. Nederlandse brouwers hanteren hoge standaarden als het gaat om de volksgezondheid. Alle ingrediënten in bier worden door de brouwers zorgvuldig gecontroleerd volgens de Europese en Nederlandse richtlijnen. Hierbij wordt getest op tal van stoffen. De ingrediënten die vervolgens in het brouwproces worden gebruikt voldoen hiermee aan strenge Europese en Nederlandse wetgeving, waaronder ook de wetgeving van glyfosaat. Het is dus volkomen veilig om het Nederlandse bier te drinken, mits het verantwoord en met mate wordt geconsumeerd.
 
Enkele Nederlandse mouterijen geven aan dat bij de teelt van brouwgerst, getest wordt op veel verschillende pesticiden. Op glyfosaat wordt echter niet getest, omdat dit middel niet wordt gebruikt bij de teelt van brouwgerst. Wanneer glyfosaat wordt ingezet bij de teelt van brouwgerst, wordt het gerst dusdanig aangetast dat het niet meer mogelijk is voor het gerst om te ontkiemen. Hierdoor kan het gerst niet worden gebruikt bij het brouwproces.
 
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 23 juni 2016 op basis van een onderzoek door middel van bemonstering van 29 biermerken in verschillende winkels en brouwerijen nogmaals bevestigd, dat áls er al glyfosaat is aangetroffen in sommige (Nederlands) bieren, dit een zodanig laag gehalte betreft, dat er geen gezondheidsrisico's aan verbonden zijn en dat de waarden ruim onder de wettelijke limiet liggen. In een ruime meerderheid (bijna 2/3) van de 29 onderzochte bierenmerken is überhaupt geen glyfosaat aangetroffen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.