Biologische Aubergine Weken van 24 juni tot 11 juli

Onmisbare bio-aubergine in het zonnetje gezet

Als het over biologische kasteelt gaat, gaat het meestal over tomaten, paprika en komkommer. Maar biologische kasteelt kan niet zonder de aubergine. Om de grond gezond te houden, moet kasteler Frank de Koning de tomatenteelt afwisselen met aubergineteelt. Bionext en Nature & More roepen daarom de Biologische Aubergineweken uit, om de biologische aubergine eens extra in het zonnetje te zetten.

Aubergines wordt al duizenden jaren geteeld. Oorspronkelijk komt deze vruchtgroente uit Azië. In het oude China moest een vrouw die wilde trouwen minstens 11 verschillende auberginerecepten kennen. Tegenwoordig vind je er met een beetje googelen zo tientallen: ratatouille, moussaka, melanzane parmigiana, baba ghanoush - Frans, Grieks, Italiaans of Indiaas. Je kunt er de wereld mee rond.Biologische kasteler Frank de Koning, die allerlei bijzondere tomatenrassen, paprika's en puntpaprika's teelt in Tinte, Zuid-Holland, zweert bij de aubergine om heel andere redenen. Gangbare kastelers kunnen jaar in jaar uit dezelfde tomaten telen in hydrocultuur, maar als biologische teler moet Frank heel goed voor zijn bodem zorgen. Dat doet hij door vruchtwisseling: afwisselen tussen verschillende gewassen.

Frank legt uit hoe dit werkt: "Als je lange tijd tomaten teelt op dezelfde plek, krijg je last van microscopische aaltjes in de grond, die de wortels aantasten. Onze aubergines hebben echter wortelstokken die deze aaltjes afstoten. Dus als we tomaten afwisselen met aubergines, verdwijnen de aaltjes weer." Ook binnen de aubergines is variatie. Frank teelt zowel de gewone paarse aubergine als de gestreepte graffiti aubergine.

Aubergines zijn ook slimme planten, meldt Frank. "Verticillium is een schimmel die veel voorkomt en de vaatbundels van zo'n 300 plantensoorten kan blokkeren. Maar de aubergine is in staat om een 'bypass' te maken om zo'n blokkade heen. En er is nog een voordeel: allerlei nuttige insecten zoals het gele veertienstippelige lieveheersbeestje zitten graag in de aubergine. Zij zijn onze natuurlijke luizenbestrijders."De Internationale Biologische Aubergineweken lopen van 24 juni tot 11 juli. Nature & More levert gratis posters en receptenflyers bij de aubergines van Frank de Koning. Meer info over Frank is te vinden op www.natureandmore.com met code 179. Bionext is de Nederlandse ketenorganisatie van de biologische landbouw. Nature & More is het trace & tell-merk van Eosta, Europees marktleider in biologische groente en fruit.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.