Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische Velddag toont demo's granen en quinoa

Op de Biologische Velddag 22 juni aanstaande liggen diverse proefvelden en demonstraties klaar op proefboerderij De Broekemahoeve in Lelystad. Veel gewassen zijn nog in de beginfase van ontwikkeling, maar de granen staan al in bloei. In samenwerking met het bedrijfsleven verkent het Louis Bolk Instituut de teelt en bakkwaliteit van nieuwe zomertarwerassen. Agrifirm Plant heeft proefvelden aangelegd en de bakkerijen Zonnemaire en Verbeek kijken mee in de bakkwaliteit van de nieuwe rassen. Sinds jaren is Lavet het hoofdras in de biologische akkerbouw. Maar het is noodzakelijk om andere rassen achter de hand te hebben indien Lavet het laat afweten. Ook dit jaar staat er weer quinoa, een gewild product dat een plek in het schap heeft veroverd. In het veld van 2,5 hectare staat het quinoaras Jessie. Joost Rijk is bedrijfsleider van het biologische proefbedrijf en geeft aan dat de groei er nu goed in zit. Het gewas is 18 mei voor de tweede keer gezaaid, na de eerste zaai kwamen er niet genoeg planten per vierkante meter. "We verwachten dat we het gewas in september kunnen oogsten. De opbrengst hangt sterk samen met het weer dat we deze zomer krijgen, maar 2.5 tot 3 ton per hectare geschoond product goed haalbaar."


Joost Rijk.

Quinoa (Chenopodium quinoa) hoort thuis in de amarantenfamilie (Amaranthaceae) en is familie van spinazie en suikerbiet. De Nederlandse naam is 'gierstmelde' en het lijkt ook sterk op het onkruid melde of melganzenvoet. De teelt en verwerking vertoont veel gelijkenissen met de zomergranen zodat quinoa soms een 'pseudograan' wordt genoemd. De zaadjes worden gevormd in een bloeipluim en zijn ongeveer 2 millimeter groot. De quinoazaadjes hebben een hoge voedingswaarde en zijn tegenwoordig populair ter vervanging van rijst of pasta.

Datum: woensdag 22 juni 2016
Thema: Meer vruchten uit de bodem
Tijd: Biologische Velddag vanaf 14:00 uur met om 18:00 uur een Bourgondische warme maaltijd als afsluiting om rondom het houtvuur verder te praten
Vooraf met korting reserveren diner a 19,50 euro: biovelddag@destrandhoeve.nl. Symposium Agrifirm: vanaf 10:15 uur opgave via www.agrifirm.com (kiezen voor Agrifirm Feed en daarna biologisch).
Info & aanmelding deelname bedrijven: www.biologischevelddag.nl
Publicatiedatum: