Nieuw-Zeeland: Exportvergunning bio-kiwiteler geweigerd

De biologische kiwiteler Peter Luxton van Splice Fruit in Nieuw-Zeeland is verontwaardigd over het feit dat zijn bedrijf geen toestemming heeft gekregen om het fruit te verkopen in Oostenrijk, waar het in het verleden goede zaken deed. Het Hoogerechtshof heeft Kiwifruit New Zealand, KNZ, opdracht gegeven om de aanvragen van Splice en Seeka Kiwifruit Industries, die een samenwerking met Zespri aan wilden gaan voor de export van kiwi's, in heroverweging te nemen. KNZ heet de aanvragen echter afgewezen. KNZ beslist over de samenwerking van bedrijven met Zespri, waarbij het verhogen van de inkomsten voor telers één van de voornaamste criteria is.

Hij verkocht er al jaren

Luxton, die zelf jarenlang werkzaam was bij Zespri, legt uit dat hij al vijf jaar lang biologische kiwi's verkoopt in Oostenrijk. Gedurende deze periode heeft Splice Fruit hier een omzet weten te behalen die zo'n 31,6% tot 61,3% hoger is dan die van Zespri. Dit jaar was Splice van plan zo'n 180.000 trays biologische kiwi's naar Oostenrijk te exporteren. "Biologische telers roepen al jaren dat zij een kleine categorie zijn, die hogere prijzen nodig heeft om te kunnen blijven bestaan", licht Luxton toe. Het kost handelaren bijna 25.000 euro om een aanvraag in te dienen bij het KNZ. Wanneer de aanvraag wordt verworpen, wordt het geld terugbetaald.

Zespri heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak. "We hebben terugkoppeling gekregen van belanghebbenden uit de sector dat het besluit voor verschillende interpretaties vatbaar is. Dit is een procedurele stap die ons in staat stelt bezwaar aan te tekenen wanneer wij verdere duidelijkheid omtrent de samenwerking noodzakelijk achten", vertelt een woordvoerder van Zespri.

Naar verluidt heeft de zaak een discussie op gang gebracht over de mate van samenwerking in geval van collectieve marketing en in hoeverre Zespri deel kan nemen aan collectieve marketingprogramma's zonder toestemming van de KNZ.

Bron: Stuff.co.nz

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven