"Smaak belangrijkste troef, gevolgd door oorsprong"

Damse Mokke verkozen tot favoriete biologische zuivelproduct

De winnaar is de kaas met de bekende, bolle vorm Damse Mokke van de Damse Kaasmakerij. De zachte geitenkaas Florence van Karditsel eindigt op de tweede plaats en de natuuryoghurt van Milsani is derde. Meer dan drieduizend mensen stemden mee. De verkiezing van het favoriete zuivelproduct kadert in de biologische zuivelcampagne van Bio Mijn Natuur.
 
Met de verkiezing Favoriete Zuivelproduct wil BioForum Vlaanderen de diversiteit van het bio-aanbod zichtbaar maken. Vijftien producenten met heel gevarieerde biologische zuivelproducten van kazen tot yoghurt en eieren recht van de boerderij melden zich aan voor de verkiezing. Deze producten werden voorgesteld aan de consument. De winnaar met 620 stemmen is de kaas met de bekende, bolle vorm 'Damse Mokke' van de Damse Kaasmakerij. De zachte geitenkaas Florence van Karditsel eindigt op de tweede plaats met 548 stemmen en de natuuryoghurt van Milsani op de derde plaats met 312 stemmen. Maar liefst 3.068 mensen brachten hun stem uit.

De Damse Mokke.

Smaak en oorsprong als belangrijkste troef

De surfer kon bij het stemmen één of meerdere eigenschappen kiezen om zijn voorkeur te motiveren: ingrediënten, smaak, oorsprong, fair en sterk verhaal. "Opvallend is hoe smaak altijd de belangrijkste reden is waarom mensen op een product stemmen, en lokale oorsprong bijna altijd de tweede", vertelt Sabrina Proserpio van de sectororganisatie van biologische landbouw en voeding. 'Onze conclusie: de consument wil producten met een volle smaak die bovendien liefst van lokale afkomst zijn. Het biologische zuivelassortiment levert vele heerlijke producten die met lokale melk en eieren zijn gemaakt. We hopen dat de consument in de winkel uitkijkt naar het biologische aanbod."
 

De winnaar: Damse Mokke

De Damse Mokke is een witschimmelkaas met een bolle vorm en een zachte romige smaak. De kaas bestaat in varianten met koe-, geiten- of schapenmelk. Het kaasje bestaat al bijna dertig jaar, bevat overwegend Vlaamse bio-melk en wordt nog steeds op het familiebedrijf De Damse Kaasmakerij in Damme gemaakt. De Damse Mokke is te koop in verschillende kaaswinkels, vele biowinkels, de biosupermarkt en verschillende supermarkten.
 
"Veel consumenten kennen onze kazen en lusten die heel graag, dat is uiteindelijk de beste beloning. Het is een bevestiging voor onze keuze voor bio, ambacht en een natuurproduct", reageert kaasmaker Lode Vanhoutte.
 

Florence: lokale afkomst is belangrijk

Ook bij de nummer twee is smaak de grootste troef, verklapt het verkiezingsresultaat. Florence, de geitenkaas van de Limburgse kaasmakerij Karditsel, wordt met 548 stemmen duidelijk gewaardeerd. Deze rauwmelkse kaas is de brie van eigen bodem. Bijna 60% van de stemmers waardeert de lokale herkomst. De verse melk komt van boerderij 't Goerenhof, die bovenop een eerlijke prijs 10% van de jaarlijkse brutowinst van de kaasmakerij krijgt. De geiten grazen op de Limburgse weilanden en hun wintervoer komt van het natuurdomein vlakbij. Florence is te koop bij de gespecialiseerde kaaswinkel.


De Florence.

Milsani: bio gewaardeerd in de supermarkt

De smeuïge natuuryoghurt van Milsani (Aldi) kreeg 312 stemmen en eindigde zo in de top drie van favoriete bio-zuivel. De halfvolle roeryoghurt valt duidelijk in de smaak bij klanten. De smaak beschrijft de producent als zacht en fris, gemaakt van biologische melk die dagvers aangeleverd wordt door Belgische bio-boeren. "Het is fijn om bevestiging te krijgen van onze klanten dat de bio-yoghurt van Milsani gesmaakt wordt", reageert Kamila Borowicz van Aldi.
 

De natuuryoghurt van Milsani (Aldi).

Maar liefst 3.068 mensen brachten hun stem uit. De overige producten uit de verkiezing tonen een grote variatie aan aantal stemmen. De andere deelnemende producten aan de verkiezing waren: vanille geitenijs van Tijst-it, natuurkaasje van De Volle maan, biologisch ei recht van de boerderij van Jef Dries, Oudlander-kaas van 't Reigershof, Pas De Rouge van Hinkelspel, magere yoghurt van De Zwaluw, verse geitenkaas van Koolmees, jonge Gouda van BioShop, Driemussen-kaas van Het Dischhof, karneboter van 2bio en Jersiaise d'Or-kaas van Regine en Hendrik.
 
"We zien dit als een feestelijke stoet van producten die zich trots aan elke surfer tonen. Er steekt veel liefde in biologische zuivelproductie, want elke maker investeert in dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid, smaak en gezondheid. We zijn dan ook niet verbaasd dat deze verkiezing op veel enthousiasme bij het publiek kon rekenen."

Voor meer informatie: www.biomijnnatuur.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven