YFM vraagt om leiderschap van de overheid

Campagne: Verplicht voedselonderwijs voor ieder kind in Nederland

Eten is een primaire behoefte, zelf koken en weten waar je eten vandaan komt heeft grote impact op je gezondheid en consumptiekeuzes. Helaas weten steeds minder kinderen hoe je moet koken. We leren het niet meer van onze ouders en we leren het ook niet op school, en dat moet veranderen vindt de Youth Food Movement (YFM). De hele maand juni voert YFM, met steun van de Hartstichting, campagne voor voedselonderwijs, verplicht voor ieder kind.

Slechts 1% van de schoolkinderen eet voldoende groente per dag. In sommige Nederlandse wijken heeft één op de drie kinderen overgewicht of obesitas. Nederlandse kinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle kinderen in Europa. Één op de zeven kinderen komt zonder ontbijt op school. Dit kan zo niet langer vindt de YFM. Onderzoek wijst uit dat als je op jonge leeftijd gewend raakt aan gezond eten, weet hoe je moet koken en zelf dingen kunt maken, dat een extreem positief effect kan hebben op de eetgewoontes die je je leven lang zult hebben.
 


Joszi Smeets (directeur YFM): "Als wij de lesplannen voor scholen richting 2032 lezen zijn we erg teleurgesteld: dit vraagt om actie, we hebben leiderschap nodig en kijken naar de overheid: voedselonderwijs, verplicht voor ieder kind moet hét verkiezingsthema zijn voor de verkiezingen van maart 2017."
 
Daarom staat heel juni voor de Youth Food Movement in het teken van voedselonderwijs. Vandaag lanceren ze de campagne officieel tijdens de talkshow Alles Kids? In Pakhuis de Zwijger. Via #voedselonderwijs gaan de initiatiefnemers heel juni het online gesprek aan en YFM directeur Joszi Smeets gaat de hele maand op pad met een vlog-camera om zoveel mogelijk politici op beeld te laten beloven dat zij zich hard gaan maken voor voedselonderwijs.
 
We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema's van deze tijd. Elke positieve verandering in wat we produceren, transporteren of consumeren leidt gelijk tot een veel grotere positieve verandering, simpelweg doordat voedsel iedereen kan bereiken. Wie wil werken aan een gezonde toekomst begint bij de toekomst. YFM vindt dat ieder kind voedselonderwijs moet krijgen. Dat betekent niet alleen voorlichting, voedselonderwijs is leren koken, oogsten en gezond eten op alle scholen. Ieder kind heeft recht op goed voedsel, en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen.
 
Pas als voedselonderwijs een verplichte en complete leerlijn wordt voor scholen kan het echt elk kind in Nederland bereiken.
 
De #voedselonderwijs-campagne is een initiatief van de Youth Food Movement, in samenwerking met de Foodwire, Food Cabinet en steun van de Hartstichting, de Triodos Foundation en Eosta. Klik hier voor de petitie.Voor meer informatie: www.youthfoodmovement.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.