Bionext-directeur Bavo van den Idsert heeft een blog geschreven over de drang van voedingswetenschappers om componenten als vitaminen en mineralen in natuurlijke voedingsproducten qua voedingswaarde identiek te zien aan chemische verbindingen die in een laboratorium gemaakt worden. Dit veroorzaakt volgens hem kortsluiting. "De wetenschappers beklagen zich over de volstrekt onwetenschappelijke benadering van de consument, die er niets meer van begrijpt." In zijn blogs gaat Bavo in op de manier hoe wij met voeding omgaan.
Kortsluiting
Vanmorgen werd ik wakker met een vraag. Waarom beschouwen voedingswetenschappers componenten als vitaminen en mineralen in natuurlijke voedingsproducten qua voedingswaarde identiek aan chemische verbindingen die in een laboratorium gemaakt worden? Op de scheikunde tabel is er geen verschil: natuurlijke vitamine C heeft dezelfde scheikundige verbindingen als chemisch gefabriceerd ascorbinezuur. Maar in het lichaam is er wel een verschil: vitamine C die in je maag vrij gemaakt wordt uit de sinaasappel, dat is toch een ander proces dan de directe opname van ascorbinezuur. Hier is een parallel te trekken met de landbouw: een plant die zelf zijn voedingsstoffen moet winnen uit de bodem, maakt een andere ontwikkeling door dan een plant die via kunstmest of water chemisch-synthetische voedingsstoffen krijgt toegediend. De groei van de plant in de biologische bodem verloopt in de eerste fase trager, maar de weerbaarheid van deze plant is sterker. Daarom is de natuurlijk gegroeide plant minder kwetsbaar voor ziekten en zijn er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen nodig. Zie hier het principe van de biologische landbouw.
Daarmee is mijn vraag nog niet beantwoord. De scheikundige realiteit is kennelijk voor een voedingswetenschapper belangrijker dan mijn meer holistische kijk op de werkelijkheid. De voedingswetenschapper rafelt iedere vrucht, plant en ei uiteen op basis van de scheikundige structuren. De appel valt uiteen tot een opsomming van water, suiker, vezels, vitaminen en mineralen en wat er nog meer in mag zitten. Als je die losse componenten uit de natuur of uit de chemie door elkaar husselt heb je echter geen appel. En zo ervaart de maag dat ook. De voedingsindustrie husselt zich een ongeluk met componenten om ons zoveel mogelijk te laten eten. Dat is goed gelukt, we zijn veel te dik geworden. En we worden steeds zieker met zijn allen. De 90 miljard ongezondheidskosten die we jaarlijks in Nederland uitgeven, zijn daar het harde bewijs van. De voedingswetenschapper heeft daar maling aan, omdat het buiten zijn verhaal van de scheikundige werkelijkheid valt. Daarom sponsort de voedingsindustrie, die in hetzelfde verhaal van scheikundige componenten en de sensorische kwaliteiten ervan leeft, het onderzoek van de voedingswetenschapper. Zij geloven in elkaar, ze houden elkaar krampachtig vast.
Mijn holistische verhaal over de andere werkzaamheid van de hele appel is een compleet ander discours dan het scheikundige verhaal. Het gevolg is kortsluiting. De wetenschappers beklagen zich over de volstrekt onwetenschappelijke benadering van de consument, die er niets meer van begrijpt. Ik beklaag me over de domheid van de wetenschappers die niet inzien dat zij met hun deterministische kijk op de werkelijkheid de paradijselijke appel tot scheikundige componenten gereduceerd hebben. Met desastreuze gevolgen…
Klik hier voor meer informatie.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Nieuwe biologische haverdrank vindt gretig aftrek in de horeca
- "Het stikstofprobleem moet niet alleen een probleem van de boeren zijn, maar van ons allemaal"
- 13 augustus: Velddag over Nederlandse sojabonen
- KoRo breidt haar activiteiten in Europa uit
- Arla-melkprijs voor augustus 2022 stijgt met 1 eurocent per kilogram
Top 5 - afgelopen maand
- Lidl als eerste grote retailer met alle winkels biologisch gecertificeerd
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- Poiesz koopt de tienduizend kilo biologische broccoli, bestemd voor de composthoop, van Friese teler
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Sri Lanka verklaart zich failliet nadat het een jaar geleden de biologische teelt bij wet oplegde
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-22 "Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen"
- 2022-07-21 Alle biologische veredelings- en fokkerijinitiatieven in Europa samengevat
- 2022-07-20 "Polarisering tussen gangbaar en bio voorkomen"
- 2022-07-19 "Oekraïne-oorlog raakt voedselzekerheid in de Europese Unie nauwelijks"
- 2022-07-14 "Koolstoflandbouw is veel meer dan een nieuwe manier van landbouwbeheer"
- 2022-07-14 LTO Nederland en Biohuis ondertekenen samenwerkingsovereenkomst
- 2022-07-07 "Minister Van der Wal omarmt ons Groenboerenplan en was heel duidelijk: 'Het systeem is op'"
- 2022-07-05 Onderzoek brengt de kansen in kaart voor mengteelt van tarwe en veldboon
- 2022-07-04 Johan Remkes wordt gespreksleider; LTO rekent op bemiddelaar
- 2022-07-04 "We plegen roofbouw op de aarde, en dat wordt maar een klein beetje via belastingen gecorrigeerd"
- 2022-06-30 Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- 2022-06-29 Eerste hide&b cabin verlaat de fabriek
- 2022-06-28 "Wij komen langzaam uit de 'Biomarkt-patstelling' en dat is goed nieuws!"
- 2022-06-28 IFOAM gaat pleiten voor nationale invulling van de extra voorwaarden van het nieuwe GLB
- 2022-06-27 Extra aandacht voor nieuwe verdienmodellen bij vierde editie van Boerenversneller
- 2022-06-27 Genomineerden BioVLAM 2022: Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom
- 2022-06-27 Skal constateerde in 2021 geen enkele non-conformiteit bij 67% van de gecertificeerde bedrijven
- 2022-06-24 Toast op 5 jaar BioAcademy en 15 jaar BioVelddag
- 2022-06-20 Tienduizend mensen demonstreren tijdens Klimaatmars in Rotterdam
- 2022-06-20 Land van Ons helpt biologische boer in Hasselt aan opvolger