"Vergroot financieringsmogelijkheden voor omschakelende boeren"

Van Dam zet eerste stap in stimulering bio-landbouw

Donderdag 2 juni kondigde staatssecretaris van Dam een ondersteuningsmaatregel voor de biologische sector aan: de overheid gaat de borgstelling voor de landbouw verruimen. Er wordt aan toegevoegd dat de overheid ook borg kan staan voor de kosten voor het werkkapitaal in de omschakelperiode naar biologisch. Omschakelende boeren kunnen dan eenvoudiger deze kosten meefinancieren bij de bank. Door de omschakelperiode van twee tot drie jaar, waarin boeren volgens de biologische regels moeten werken, maar hun product nog niet als biologisch mogen afzetten, hebben zij hogere kosten in combinatie met lagere opbrengen. Daardoor ontstaat soms een tekort in werkkapitaal. De regeling gaat 1 januari 2017 in en is onderdeel van de nieuwe regeling Borgstelling MKB-landbouwkredieten, opvolger van de Garantstelling Landbouw.

Directeur Bionext, Bavo van den Idsert: "Het is een goed initiatief van Van Dam, waar we als sector blij mee zijn. Met de borgstellingsregeling geeft de staatssecretaris op een onderdeel invulling aan het advies van het LEI. We zijn benieuwd wat hij gaat doen met de overige aanbevelingen van van het LEI. Zeker op het gebied van pachtbeleid is de ontwikkeling zorgelijk: er wordt steeds vaker voor heel korte tijd verpacht. Dat is voor biologische ondernemers geen optie. De overheid zou voor haar eigen gronden niet voor de winst, maar voor verduurzaming van de landbouw moeten kiezen. Dat sluit ook aan bij het pleidooi van Van Dam voor een wijziging van het Europese landbouwbeleid." Ook de Triodos Bank is blij met de verruiming. Niels Back van de Triodos Bank: "De financieringsmogelijkheden voor omschakelende boeren worden zo vergroot."

LEI adviseerde het Ministerie van EZ welke instrumenten de overheid kan inzetten om bij te dragen aan een betere balans tussen de (groeiende) vraag naar biologische producten en het binnenlandse aanbod daarvoor. Hieruit kwam een aantal actiepunten, zoals aanpassen fiscale regelingen, de garantstelling in de omschakelperiode, facilitering onderzoek, ontwikkeling van kennis en onderwijs en meer toegespitst grond- en pachtbeleid. Ook een levelplaying field werd genoemd.

Van den Idsert: "Biologisch is daarmee in ons land en mondiaal al jaren het snelst groeiende segment in de levensmiddelenbranche. Probleem is dat de productie in Nederland geen gelijke tred heeft gehouden met de groeiende vraag. In Nederland is het landbouwareaal rond de 3%, terwijl het Europees gemiddelde op 6% ligt. De omschakeling in omringende landen als Duitsland, Denemarken, België en Frankrijk verloopt in een aanzienlijk hoger tempo. Er dreigt een tekort aan betaalbare biologische grondstoffen in een aantal productgroepen, zoals veevoer, zuivel en varkensvlees. Nederlandse boeren en tuinders schakelen traag om naar biologische landbouw. Waar de Nederlandse consument in vijf jaar tijd zo'n 50% meer bio kocht, groeide het oppervlak aan biologische landbouwgrond nauwelijks. In heel Europa en de VS groeit de verkoop van biologische producten met gemiddeld 10% per jaar. In de EU is Denemarken koploper; daar heeft biologisch al een aandeel van 8% van de retailmarkt. In Nederland is dit 3,7%."

Klik hier voor de kamerbrief.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.