Effect van bodem- en structuurverbeteraars nauwelijks zichtbaar

Het gebruik van bodem- en structuurverbeteraars heeft nauwelijks effect op opbrengst en bodemkenmerken. Dit blijkt uit een zesjarig onderzoek op vijf locaties van Wageningen UR en NMI met negen verschillende producten. Geen van de onderzochte middelen leidde tot significant hogere opbrengsten dan de referentie van kunstmest plus dierlijke mest. In de gemeten bodemkenmerken waren ook geen verschillen zichtbaar.

Er is een grote variatie in bodemverbeteraars; in de wijze waarop ze werken en de mate waarin ze invloed op de bodemvruchtbaarheid kunnen hebben. Om het effect van bodemverbeteraars op opbrengst en bodemeigenschappen op de langere termijn te toetsen, zijn proefvelden aangelegd op drie kleilocaties (Kollumerwaard, Lelystad en Westmaas) en twee zandlocaties (Vredepeel, Valthermond). In de proeven van Wageningen UR zijn de ontwikkeling van de gewasopbrengst, de gewaskwaliteit en de bodemeigenschappen gevolgd over een periode van zes jaar (2010-2015). De resultaten zijn gebundeld in het rapport 'Effecten bodem- en structuurverbeteraars'.

In de praktijk lopen telers vaak tegen problemen aan van een slechte bodemkwaliteit. Intensieve bouwplannen, steeds zwaardere mechanisatie, uitloging (Ca-uitspoeling), piekneerslagen en de schaalvergroting in de landbouw leiden tot vermindering van de fysische bodemvruchtbaarheid en de structuur van de bodem. Dit veroorzaakt:
  • Toenemende problemen bij de bewerkbaarheid van de bodem
  • Minder efficiënt gebruik van meststoffen
  • Verhoogd risico van uit- en afspoeling van nutriënten
  • Wateroverlast
  • Verlaging van de opbrengst

Conclusies rapport

Bodem- en structuurverbeteraars hebben nauwelijks effect op opbrengst en bodemkenmerken. Dit blijkt uit zesjarig onderzoek op vijf locaties van Wageningen UR en NMI met een negental verschillende producten. Geen van de onderzochte producten leidde tot significant hogere opbrengsten dan de referentie van kunstmest plus dierlijke mest. In de gemeten bodemkenmerken waren ook geen significante verschillen zichtbaar.Ook tussen de referenties: alleen kunstmest, drijfmest met kunstmest en groencompost met kunstmest is geen verschil aantoonbaar. Dit geeft aan dat het onderzoek nog niet voldoende lang gelopen heeft om verschillen zichtbaar te maken. Ook het afsluitende jaar waarin op alle locaties aardappels zijn geteeld, leidde niet tot opbrengstverschillen.

Geen extra rendement op gemiddelde tot goede bodems

Het onderzoek is uitgevoerd op percelen met een gemiddelde tot goede bodemtoestand. In dat geval levert investeren in bodem- en structuurverbeteraars dus geen extra rendement op. Goede zorg voor de bodem is wel van groot belang voor behoud van bodemvruchtbaarheid en gewasopbrengsten. Maar dit zit in andere zaken waarbij voldoende aanvoer van organische stof, een voldoende ruime vruchtwisseling en aandacht voor een goede bodemstructuur door de juiste grondbewerking op het juiste moment en voorkomen van verdichting de belangrijkste aspecten zijn.

Klik hier voor de publicatie.

Voor meer informatie: Janjo de Haan, Wageningen UR, www.beterbodembeheer.nl

Bron: bioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.