Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
TV-programma Broodje Gezond onderzoekt:

Zijn biologische groenten gezonder dan conventionele groenten?

Zijn biologische groenten gezonder dan conventionele groenten? In de discussie rond deze vraag is het laatste woord nog niet gesproken. Het tv-programma Broodje Gezond ging in de uitzending van 31 mei op onderzoek uit om een antwoord te geven op de eerdergenoemde vraag.


Bekijk hier de uitzending.

De consumptie van biologische groenten groeit jaarlijks. Volgens de cijfers koopt vijf procent van de Nederlanders regelmatig biologische groenten. Waar de voorstanders van biologische groenten er van overtuigd zijn dat de biologische producten gezonder zijn, zijn de consumenten van conventionele groenten net zo overtuigd van de onschadelijkheid van de conventionele groenten.

"Biologische groenten bevatten vitale kracht, ze zijn geteeld zonder chemie en met liefde", betoogt een man op de markt. de verschillen tussen biologische en conventionele groenten zijn met het blote oog niet waarneembaar. Volgens studies kan biologische groenten meer droge stof bevatten, maar dat geldt niet voor alle groenten.

In de teelt zijn er wel verschillen. Zo vertelt een biologische preiteler dat de conventionele prei meer gezonder blad heeft. Daarnaast kost de teelt van biologische groenten meer tijd. Aan de andere kant geeft deze teler toe ook gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. En hoewel het om natuurlijke middelen gaat, is het een 'alles dodend middel'.

Ook de conventionele teler vertelt niet van harte gewasbeschermingsmiddelen in te zetten. Daarnaast staan er bij beide telers gedeeltelijk dezelfde middelen in de kast. Ook de wetenschap kan hier geen duidelijk antwoord geven. De pesticiden die gebruikt worden, breekt je lichaam af. Sinds een jaar of twintig zijn de middelen die wel ophoopten in het menselijk lichaam in onbruik geraakt.

Bekijk hier de uitzending om de conclusie van de uitzending te bekijken. Want zijn biologische groenten nu gezonder of niet?
Publicatiedatum: