Special Fruit investeert in biologische blauwe bessen

"Uitstraling en kwaliteit bio moet uniform zijn aan conventioneel"

Tholen - Bij Special Fruit start deze week het seizoen van hun eigen productie biologische blauwe bessen uit Portugal. "We hebben deze plantage een aantal jaar geleden aangekocht en het afgelopen jaar hebben we de biologische blauwe bessen zeer succesvol kunnen vermarkten", vertelt Piet Meerkerk, purchase manager bij Special Fruit in Meer (België). Hij geeft aan dat de markt voor biologische groeiende is. "We zetten onze biologische blauwe bessen niet alleen in België en Nederland af, maar ze gaan ook naar Portugal, Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië."Tot zijn tevredenheid kan Special Fruit inmiddels het merendeel van het volume in blauwe bessen als biologisch vermarkten. "Voorheen werd 50% van het biologische aanbod als conventioneel op de markt verkocht. Wij hebben dit aandeel in 2015 naar 90% kunnen brengen en verwachten dit jaar 100% van de biologische blauwe bessen als biologisch in het winkelschap te kunnen krijgen."

Beschikbaarheid

Special Fruit streeft naar een jaarronde beschikbaarheid van biologische blauwe bessen. "Dit hebben we inmiddels al bijna gerealiseerd. De productie van Portugal volgt die van het noorden van Spanje op. Daar telen ze de bessen op 700 meter hoogte. De piek van het Portugal-seizoen verwachten we in week 23, 24 en 25 en zal doorlopen tot week 27. Daarna komen ze tot week 36/37 uit het noorden van Duitsland. Al met al beschikken we van week 14/15 tot en met week 37 over Europees product. De rest van het jaar vullen we het aanbod waar dit kan aan met bessen uit Argentinië en Chili. We hopen in de toekomst ook te gaan handelen met Peru, een opstartend land in blauwe bessen. We bekijken nu de mogelijkheden om ook daar bio-product te gaan telen."


Het afgelopen jaar zorgden de weersomstandigheden voor de nodige uitdagingen, zo geeft Piet aan. "Het was een raar jaar als het gaat om de weersituatie. Onder meer vanwege El Niño ontstond er een gaatje in de aanvoer vanuit Argentinië. Het feit blijft dat je met biologische teelt meer weersafhankelijk bent dan met conventioneel en dat de beschikbaarheid veel minder is."

Eigen teelt

De eigen producten uit Portugal komen er nu dus aan. Maar wat is nu het grootste voordeel van dit eigen teeltbedrijf? "Wij leveren van de teler direct aan de retailer. Waar het kan gaan de biologische blauwe bessen direct van het land naar de distributiecentra van onze klant. We leveren aan diverse toonaangevende retailorganisaties in Duitsland, België, Oostenrijk en Scandinavië. Dankzij onze handelswijze reageren we snel en adequaat, in ons denken zijn we niet op de geitenwollensokken gericht. We houden voor de biologische handel ons conventionele beleid aan." Er zijn zeker al de nodige stappen gezet, meent Piet. "Wanneer ze beschikbaar zijn legt een Oostenrijkse retailer bijvoorbeeld alleen onze biologische blauwe bessen uit Portugal in het schap. Volgens mij is dit het gevolg van onze focus op goede kwaliteit. Wij zijn van mening dat het bio-product qua uitstraling en kwaliteit uniform moet zijn aan conventioneel."

In Portugal teelt Special Fruit op 13 hectare. Hier zal het niet bij blijven: "We zijn van plan om 3 hectare verder te gaan aanplanten met wat vroegere rassen. Ook zullen we een deel herbeplanten en daarmee verouderde rassen vervangen voor moderne rassen die smaaktechnisch en qua houdbaarheid beter presteren. Hiermee kunnen we meer volume gaan aanbieden. Er is duidelijk markt voor biologische blauwe bessen, dus waarom zouden we hier niet in investeren?"

Voor meer informatie:

Piet Meerkerk
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer (België)
+32 33170660
info@specialfruit.be
www.specialfruit.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.