Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Areaal +8,7%, aantal bedrijven in 7 jaar verdubbeld

Eén op tien Waalse landbouwers werkt biologisch

De Waalse biologische sector groeit verder. Eind 2015 telde Wallonië 1.347 biologische landbouwbedrijven, 60 meer dan het jaar voordien. Ook het areaal nam met 8,7% toe tot 63.437 hectare. Eén op de tien Waalse landbouwers werkt nu biologisch.

De Waalse bio-sector legt mooie groeicijfers voor in haar jaarlijkse rapport 'Les chiffres du bio'. Het aantal biologische landbouwbedrijven verdubbelde in de voorbije 7 jaar, terwijl het biologisch landbouwareaal in 10 jaar verdrievoudigde.

80% van dit areaal bestaat uit grasland. Ook akkerbouw is een belangrijke productietak met 11.488 hectare (groei van 22% in vergelijking met 2014). Hiermee vergeleken is het areaal biologische groenten en fruit beperkt tot respectievelijk 742 hectare (+20%) en 210 hectare (+ 53%). Hiermee heeft de biologische groenteteelt in Wallonië de Vlaamse productie (605 hectare) voorbijgestoken. Wellicht is de grootschalige teelt van industriegroenten in Waals Haspengouw hier niet vreemd aan.

Varkens

Bijzonder opvallend is de sterke achteruitgang van het aantal biologische vleesvarkens. In 2015 werden slechts 6.822 biologische varkens geslacht, terwijl dit in 2010 nog het dubbele was. Dat valt moeilijk te rijmen met de duidelijke vraag in de markt die al meerdere jaren aanhoudt. Analisten wijten deze achteruitgang aan een lage rendabiliteit in de sector. Die is dan weer een gevolg van de beperkte know-how bij de Waalse biologische varkenshouders en de hoge prijzen voor biologische voeders. UNAB, de Waalse sectororganisatie van biologische landbouwers, wil deze problematiek verhelpen, onder andere door de oprichting van een producentenorganisatie.

In tegenstelling tot de varkenssector zijn de sectoren van biologische leghennen en braadkippen in Wallonië in volle expansie. De productie van braadkippen groeit relatief lineair, terwijl de productie van biologische eieren een ware 'boom' kent.

De rundveeproductie groeit eveneens, maar minder uitgesproken. De rundvleessector is trouwens een van de weinige bio-sectoren waar sprake is van een productie-overschot. Voor melkkoeien was de productie de voorbije jaren eerder stabiel. Als gevolg van de grote vraag naar biologische melk en de lage prijzen voor gangbare melk, is er in de tweede jaarhelft van 2015 en begin 2016 een sterk toegenomen interesse voor omschakeling.

Klik hier voor het volledige rapport 'Les chiffres du bio 2015'.
Publicatiedatum: