In de Biobrief van BelOrta (Mei 2016) staat het verhaal van de Belgische teler Peter Bartels uit Rumst. Hij is na 33 jaar gangbaar groenten geteeld te hebben, is teler Peter Bartels uit Rumst sinds 15 februari van dit jaar omgeschakeld naar biologische teelt.
Peter ging hiervoor niet over één nacht ijs: zes jaar geleden stond hij reeds voor die keuze. Het ging toen minder goed met de afzet van de gangbaar geteelde paprika, dus andere opties drongen zich op: de teelt van serreasperges, zoete puntpaprika of bio. Dat laatste leek hem destijds een gedurfde stap, waardoor de keuze toen op zoete puntpaprika viel.
Na wat rondvraag gedaan te hebben, is Peter ervan overtuigd dat voor hem vandaag de tijd wél rijp is om de stap te zetten naar bio. Niet alleen de consument is vragende partij, maar ook BelOrta zocht extra bio-telers van serre- en vruchtgroenten.
De omschakeling werd aangevraagd, grondstalen werden genomen en de analyses waren van die aard dat een korte omschakelperiode werd toegelaten. Het gevolg: biologische teelt is sinds kort een feit bij Peter. Vandaag teelt Peter bio-tomaten en -courgettes met de bedoeling om later een afdeling courgettes te vervangen door bio-komkommer.
Met de eerste weken oogst achter de rug loopt alles voor Peter tot nu toe als gewenst. Wel beseft hij dat het moeilijkste nog moet komen: met de steeds toenemende temperaturen bestaat de kans dat ook de plaag- en ziektedruk in de volgende weken toeneemt. Het tuinbouwbedrijf heeft zich daar wel tegen gewapend, toch blijft het afwachten en zoeken.
"Qua afzet mogen we tot nu toe niet klagen, er is immers veel vraag naar bio-groenten. Wij zijn zeer hoopvol voor wat de toekomst betreft", aldus een enthousiaste Peter.
Voor meer informatie: www.belorta.be
Abonneren
Vacatures
"Zeer hoopvol voor wat de toekomst betreft"
Peter Bartels na 33 jaar omgeschakeld naar bio-teelt
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-10-02 Biologisch areaal vollegrondsgroenten gekrompen
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd