Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zeer hoopvol voor wat de toekomst betreft"

Peter Bartels na 33 jaar omgeschakeld naar bio-teelt

In de Biobrief van BelOrta (Mei 2016) staat het verhaal van de Belgische teler Peter Bartels uit Rumst. Hij is na 33 jaar gangbaar groenten geteeld te hebben, is teler Peter Bartels uit Rumst sinds 15 februari van dit jaar omgeschakeld naar biologische teelt.

Peter ging hiervoor niet over één nacht ijs: zes jaar geleden stond hij reeds voor die keuze. Het ging toen minder goed met de afzet van de gangbaar geteelde paprika, dus andere opties drongen zich op: de teelt van serreasperges, zoete puntpaprika of bio. Dat laatste leek hem destijds een gedurfde stap, waardoor de keuze toen op zoete puntpaprika viel.

Na wat rondvraag gedaan te hebben, is Peter ervan overtuigd dat voor hem vandaag de tijd wél rijp is om de stap te zetten naar bio. Niet alleen de consument is vragende partij, maar ook BelOrta zocht extra bio-telers van serre- en vruchtgroenten.

De omschakeling werd aangevraagd, grondstalen werden genomen en de analyses waren van die aard dat een korte omschakelperiode werd toegelaten. Het gevolg: biologische teelt is sinds kort een feit bij Peter. Vandaag teelt Peter bio-tomaten en -courgettes met de bedoeling om later een afdeling courgettes te vervangen door bio-komkommer.

Met de eerste weken oogst achter de rug loopt alles voor Peter tot nu toe als gewenst. Wel beseft hij dat het moeilijkste nog moet komen: met de steeds toenemende temperaturen bestaat de kans dat ook de plaag- en ziektedruk in de volgende weken toeneemt. Het tuinbouwbedrijf heeft zich daar wel tegen gewapend, toch blijft het afwachten en zoeken.

"Qua afzet mogen we tot nu toe niet klagen, er is immers veel vraag naar bio-groenten. Wij zijn zeer hoopvol voor wat de toekomst betreft", aldus een enthousiaste Peter.

Voor meer informatie: www.belorta.be
Publicatiedatum: