Oostenrijkse bio-fruittelers hard getroffen door vorstschade

De schade, die in de Oostenrijkse landbouwsector is ontstaan door de kou-inval eind april, is enorm. Veel bedrijven moeten op een totale oogstuitval rekenen. Bio Austria-voorzitster Gertraud Grabmann bezocht onlangs samen met onder meer Bio Ernte-voorzitter Herbert Kain getroffen telers in Steiermark. Daarbij beloofde zij de steun van de vereniging in deze moeilijke situatie. "Bio Austria is een vereniging waarbij we elkaar hulp bieden. Een buitengewone en voor de betrokkenen dramatische situatie zoals deze houdt alle verantwoordelijken binnen de vereniging bezig.Wij willen onze leden laten weten dat er voor hen bij Bio Austria altijd een contactpersoon ter beschikking staat. De financiële steun – bijvoorbeeld door middelen uit het catastrofenfonds – is ronduit belangrijk, maar slechts één belangrijk element dat in dergelijke situaties noodzakelijk is. Daarnaast is het ook erg belangrijk de getroffen telers te laten zien dat zij niet alleen worden gelaten", benadrukt Gertraud Grabmann.

"Momenteel is de eerste prioriteit dat de middelen uit het catastrofenfonds snel uitbetaald worden. Hierbij moet er een duidelijke politieke wil en partijoverstijgende consensus zijn om de noodzakelijke maatregelen zo snel mogelijk op landelijk niveau te treffen. Partijpolitiek ten koste van de betrokken telers, zoals onlangs bij de financiële commissie van de Nationale Raad, moet direct stoppen", aldus Gertraud.

"Bio Austria zal binnen de grote familie van de biologische landbouw proberen om in het kader van een goederenbeurs de overdracht van benodigde spullen uit minder sterk getroffen gebieden mogelijk te maken. Solidariteit wordt bij de biologische telers met een hoofdletter geschreven. Daarom zijn wij vol vertrouwen dat er hier individuele oplossingen gevonden kunnen worden", benadrukt Gertraud afsluitend.

Voor verdere informatie:

Bio Austria
Markus Leithner
+43 676 842 214 214
markus.leithner@bio-austria.at
www.bio-austria.at

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven