2020pesticidevrij bouwt de grootste ecologische tuin van Europa

Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, lanceert de campagne 2020pesticidevrij. Opzet is vijf jaar lang campagne te voeren in Vlaanderen en Nederland om in 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken te hebben, zodat particulieren er geen toegang meer toe hebben. "We lanceren de campagne bewust een dag voor de Europese Commissie al dan niet een verlenging geeft aan glyfosaat, de actieve stof in pesticiden zoals RoundUp", zegt campagneco├Ârdinator Barbara Creemers. "Want voor ons is het duidelijk: pesticiden zijn niet alleen schadelijk voor mens, dier en milieu, maar gewoonweg overbodig in je tuin."

Velt lanceert de campagne 2020pesticidevrij omdat ze droomt van een wereld waarin iedereen vrij kan genieten van groene ruimte, zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden. "We willen een samenleving waarin de ecologische alternatieven een vanzelfsprekendheid zijn, de pesticiderekken in de winkels leeg zijn en een overheid die ons daarin steunt", licht Barbara Creemers toe."Onderzoeken bewijzen de schadelijke effecten van pesticiden", zegt expert pesticiden bij Velt Geert Gommers. "Daarom kunnen we niet anders dan campagne voeren. Er zijn de hormoonverstorende effecten, die pesticiden rechtstreeks in verband brengen met obesitas, lager IQ, verminderde vruchtbaarheid bij de man en zelfs autisme. Ook om residu's van pesticiden in voeding kunnen we niet langer heen. We vinden daar ook steeds meer verschillende restanten van pesticiden terug en helaas geldt een eenvoudige rekensom dan niet: 1 + 1 is 4 als het over pesticiden gaat. Tel daarbij de belastende effecten van pesticiden op ons milieu en je ziet waarom we zo verontwaardigd zijn. Je weet waar je pesticiden spuit, maar niet waar ze overal terechtkomen. Zo worden er in onze beken en rivieren gemiddeld tien verschillende pesticideresidu's gevonden. We stellen ons daarenboven vragen over de vaak erg moeilijke instructies op verpakkingen van pesticiden. Cijfers van de UGent tot slot tonen aan dat 30% van de ondervraagde particuliere pesticidegebruikers resten en spoelwater van pesticiden gewoon door de gootsteen weggooien, wat een gigantisch vervuilend effect heeft op ons grondwater."

Daarom wil Velt mensen bewustmaken van de problemen rond pesticiden en tips geven over hoe je pesticidevrij kan tuinieren. "Velt toont al meer dan veertig jaar hoe het anders kan en helpt graag mensen die vragen hebben over de ecologische bestrijding van onkruiden en ongewenste belagers, maar willen vooral ook preventieve tips meegeven", zegt Barbara. "We willen bovendien de pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland in kaart brengen en die zien groeien de komende vijf jaar. Noem het gerust de grootste ecologische tuin van Europa. Iedereen die al pesticidevrij tuiniert, kan via onze website een tuinbordje met de slogan 'Ik tuinier met respect voor plant en dier' aanvragen en zo zijn gezonde tuin in the picture plaatsen." In het najaar komt er ook een 'Smoestuinshow' met Low Impactman Steven Vromman.

In het weekend van 4 en 5 juni zetten meer dan 200 ecologische tuinen in Vlaanderen en Nederland hun poorten wagenwijd open om te tonen hoe je pesticidevrij kunt tuinieren.

Voor meer informatie: www.velt.nu/ecotuindagen en www.2020pesticidevrij.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.