Propolis
Apimab heeft meer dan vijfendertig jaar ervaring met de verwerking van propolis, een substantie die honingbijen maken van boom- en bloemknoppenhars. Propolis wordt sinds mensenheugenis gebruikt vanwege zijn ontsmettende werking. De ene propolis is de andere niet; het is soms onduidelijk waar de bijen de hars vandaan halen. Daarom is het voor Apimab essentieel om de imkers te kennen die de propolis leveren, de stof te onderzoeken en te testen in het lab. Propolia levert daardoor gegarandeerd topkwaliteit, wat bevestigd wordt door diverse cosmeticabloggers, die op social media Propolia-producten aanbevelen. Apimab gebruikt alleen Franse propolis, liefst uit de eigen streek Languedoc-Roussillon.Biologische ingrediƫnten
Vaak lukt het Apimab om recepten biologisch gecertificeerd te krijgen. Een ruim assortiment voert het Ecocert- en Cosmebio-label. Een mooi voorbeeld is de Propolia-gezichtsscrub, dat door een Franse jury van bio-consumenten uitgeroepen is tot beste bio-product van het jaar 2016. Soms lukt certificering niet. Het lab is daar volledig open en eerlijk over. Het blijft een streven. De discussie over biologisch imkeren, die ook in Frankrijk nog in volle gang is, speelt daarbij een rol. Franse certificeringsbureaus volgen op dit moment de regels van het USDA.Hogere waardering bijenproducten
Apimab Laboratoires stond vorige week stil bij het heengaan van imker Joseph Rouquette, alias Tonton Jo, een jaar geleden, die vanaf het ontstaan een drijvende kracht geweest is achter het lab. Honing en andere bijenproducten worden sterk ondergewaardeerd volgens deze bevlogen imker; niet alleen vanwege het imkersambacht, maar ook om de eigenschappen van de producten zelf. De waarde staat in geen verhouding tot de prijzen waarvoor ze in supermarkten worden aangeboden. Ook vanwege het grote belang voor het milieu is een hogere waardering voor de bij en haar producten op zijn plaats. Dat is ook wat Imkerij de Werkbij duidelijk wil maken. "Men heeft het over bijensterfte", zegt eigenaar Kees Verrips, "maar het probleem is imkersterfte." Hij doelt daarmee op het feit dat beroepsmatig imkeren in Nederland lastig is, mede door een gebrek aan waardering voor bijenproducten. Als hobby staat bijenhouden in de belangstelling, maar het vak wordt met uitsterven bedreigd. Wil de imkerij toekomst hebben, dan is het nodig dat het als beroep erkend en voor jongeren aantrekkelijk wordt. Zowel Imkerij de Werkbij als Apimab werken daar hard aan.Joseph Rouquette.
Voor meer informatie: www.dewerkbij.nl