Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Door Ulebelt in Ichtuskerk op woensdag 25 mei

Bijeenkomst over zelf starten van voedselcoöperatie

Vers, echt en eerlijk eten, van een boer uit de buurt, wie wil dat nou niet? De Ulebelt organiseert avonden om iedereen die dat wil, daarmee op weg te helpen. Op woensdag 25 mei is de eerste bijeenkomst over voedselcoöperaties, in de Ichtuskerk in Colmschate.

Estella Franssen van De Ulebelt en Anouk Stokhof van Alleszelfmaken.nl hebben een initiatief opgezet om voedselcoöperaties te helpen starten in Salland. Een voedselcoöperatie is niet meer dan een afspraak met een groepje mensen uit de buurt, om samen in te kopen bij een lokale boer. Bestellingen, logistiek en distributie houd je in eigen hand en regel je onderling. Dat hoeft niet ingewikkelder te zijn dan af en toe een ritje naar Lettele voor een achterbak vol verse piepers, die vervolgens vanuit iemands garage worden uitgedeeld aan iedereen die besteld heeft. Heerlijk eten, voor de laagst mogelijke prijs en toch een eerlijk inkomen voor de boer! Maar hoe regel je dat? En wat levert het op?


Dagelijkse boodschappen uit de buurt, foto Anouk Stokhof.

Dit soort coöperaties zijn elders in het land al heel succesvol, is inmiddels bekend uit het afstudeeronderzoek van Saxionstudente Desiree van Wijnen hierover. Maar de start hangt wel af van óf een boer óf een groepje consumenten die het initiatief neemt en in Salland is dat nog weinig aan de orde. Misschien wil jij dit ook, maar weet je niet waar je moet beginnen. De Ulebelt helpt je graag op weg.
Deze avond staat in het teken van de praktische kant van het opzetten van een voedselcoöperatie: welke afspraken maak je met elkaar, hoe kun je beginnen, en wat is er eigenlijk te koop in de regio, buiten de supermarkten om? En hoe smaakt dat? Er wordt zeker ook geproefd! Op deze avond is ook een lokale boer aanwezig, Berrie Klein Swormink van Klein Swormink. Hij vertelt over zijn bedrijf en hoe hij werkt met de natuur, en wat dat oplevert.

Dit project komt tot stand dankzij steun van het Rabobank Coöperatiefonds.
Wanneer: woensdag 25 mei, inloop 19:45 uur, start 20:00 uur, tot 22:00 uur.
Waar: Ichtuskerk, Colmschate
Entree: 1 euro, graag van tevoren aanmelden, via deze pagina.
Vragen? Neem contact op met Estella Franssen, via e.franssen@ulebelt.nl.
Publicatiedatum: