Triodos Hart-Hoofdprijs 2016:

Welke duurzame ondernemer wint dit jaar?

Welke ondernemer gebruikt zijn hoofd en volgt zijn hart? Wie geeft een impuls aan een duurzame samenleving en inspireert daarmee andere ondernemers? Ook dit jaar reikt Triodos Bank de Hart-Hoofdprijs uit aan de meest inspirerende en vernieuwende ondernemer. Een prijs van 10.000 euro te besteden aan de verdere ontwikkeling van het bedrijf.

Het publiek is de jury. Er zijn zes ondernemers genomineerd. Stuk voor stuk enthousiaste mensen die zich onderscheiden door hun bijzondere manier van werken en de positieve beweging die zij in gang zetten. Welke ondernemer is het meest inspirerend? Van iedere genomineerde is een video gemaakt. De genomineerde met de meeste stemmen wint. De uitslag wordt bekend gemaakt op 24 mei 2016. Winnaars van de afgelopen jaren zijn energieadviesbureau Klimaatgarant, fietsenmerk Roetz-Bikes, fair trade kledingwinkel Nukuhiva, Timmerfabriek De Verbinding en de Vegetarische Slager.

De stemmers kunnen een weekend Amsterdam winnen.

De 6 genomineerden dit jaar zijn:

Stayokay - Stayokay heeft een succesvolle transformatie ondergaan van traditionele jeugdherbergen naar voor iedereen toegankelijke en bereikbare, duurzame groepsaccommodaties. De keten is genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs vanwege haar bijzondere manier van werken en de positieve beweging die zij in gang zet. Zo gebruikt ze lokale en biologische producten voor het ontbijt- en dinerbuffet en betaalt met het landelijk programma Stay4all schoolreizen voor kinderen die door omstandigheden niet meekunnen. Bezoekers worden uitgedaagd elkaar te ontmoeten en samen van alles te beleven. Voor haar milieubesparende bedrijfsvoering ontving zij in 2008 het Europees Ecolabel.

Vuurtoreneiland - In het geheel biologische restaurant op Vuurtoreneiland vlakbij Amsterdam eet je in en van de natuur. De ondernemers achter Vuurtoreneiland maakten een internationale hotspot van een vervallen ruïne, en herstellen dit Unesco-werelderfgoed. Eigenaar Staatsbosbeheer stelde als eis voor de exploitatie dat het oude fort wordt opgeknapt en behouden blijft als cultureel erfgoed. De unieke karakteristieken van het oude forteiland zijn er behouden: kleinschalig, kwalitatief en duurzaam. Op dit moment is nog alleen het zomerrestaurant in gebruik. Met de verbouwing van het fort zijn ook 's winters gasten te ontvangen. Er zal dan gekookt worden op houtvuur waarmee ook de ruimtes worden verwarmd.

Lindenhoff - De Lindenhoff is een vleesveebedrijf met een uitgesproken visie op goede zorg en gezonde voeding voor de dieren en rentmeesterschap voor de omgeving. Dirco te Voortwis gelooft erin dat je als boer de aarde beter moet achterlaten dan je haar ontvangen hebt. Hij is met zijn bedrijf genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs omdat hij zich onderscheidt door zijn bijzondere manier van werken en de positieve beweging die hij in gang zet. Zo doet hij er alles aan om de runderen, varkens en schapen op een natuurlijke wijze te laten groeien en gezonde voeding te geven. Daarnaast betrekt hij mensen uit de omgeving die op maatschappelijk vlak minder goed kunnen meekomen bij het werk op de boerderij.

Muziekpakhuis - Muziekpakhuis is een muziekschool voor iedereen met huiskamer- en buurtfunctie, die letterlijk en figuurlijk ruimte wil bieden voor het ervaren van muzikale vrijheid. Vanuit een kleinschalig initiatief van een aantal gepassioneerde muzikanten, is deze muziekschool uitgegroeid tot een plek waar jaarlijks zo’n 1.200 amateurmuzikanten van alle leeftijden en achtergronden samenspelen. De docenten werken op zelfstandige basis naast hun bestaan als uitvoerend musici. Mede door hun betrokkenheid en de inspirerende leiding van zakelijk directeur Leontine Vlerken, weet het Muziekpakhuis betaalbare en inspirerende muziekles te geven en een belangrijke sociale functie te bieden aan de buurt.

Pure Energie - Pure Energie plaatst windmolens en zonnepanelen in Nederland en biedt mensen de mogelijkheid zonne- en windenergie uit de buurt in huis te halen. De ondernemer achter dit initiatief is Alfons Wispels. Hij is met zijn bedrijf genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs omdat hij zich onderscheidt door zijn bijzondere manier van werken en de positieve beweging die hij in gang zet. Als succesvol financieel ondernemer gooide hij het roer om en besloot te gaan ondernemen met maatschappelijke betekenis.

De Ringoven - De voormalige steenfabriek is genomineerd voor de Hart-Hoofdprijs vanwege de bijzondere manier van werken en de positieve beweging die dat in gang zet. Waar een vervallen industrieel gebouw stond, worden vandaag de dag waardevolle maatschappelijke verbindingen gelegd. Nu is het een inspiratie-, ontmoetings- en werkplek voor mensen uit de omgeving. Met een unieke combinatie van maatschappelijke organisaties en activiteiten heeft De Ringoven een belangrijke functie als gemeenschapsvoorziening gekregen.

Door te stemmen maakt men kans op een weekend Amsterdam ter waarde van 565 euro.

Voor meer informatie: www.triodos.nl/hart-hoofdprijs

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.