Voortbestaan zorgboerderij veiliggesteld
Stichting Grondbeheer koopt landbouwgrond De Hondspol
Tot vrijdagochtend was De Hondspol het eigendom van Stichting Lievegoed, een landelijke zorginstelling voor mensen met een lichamelijke en/of psychische beperking. Door financiële problemen heeft Lievegoed, ondanks de goede resultaten van De Hondspol, moeten besluiten om de zorgboerderij te verkopen. De boeren, tuinders en zuivelverwerkers van De Hondspol hebben toen direct een actie op touw gezet om de boerderij te redden. De eerste stap was de overname van de roerende goederen, zoals de koeien en machines. Dankzij een crowdfundactie is de benodigde 250.000 euro binnen drie weken opgehaald. Het succes van de crowdfundactie laat zien dat de wens om De Hondspol te redden breed gedragen wordt in Driebergen en omstreken.
De ondernemers van De Hondspol in feeststemming.
Stichting Grondbeheer heeft zich ontfermd over de landbouwgrond. Het erf en de gebouwen zijn aangekocht door De Hondspol. Met de aankoop van de onroerende goederen is vrijdag 29 april de tweede stap gezet. Om de 30 hectare te kunnen kopen, heeft Grondbeheer een lening bij Triodos Bank afgesloten. De derde en laatste stap in het duurzaam veiligstellen van De Hondspol is het aflossen van de lening op grond met schenkgeld en de uitgifte van eeuwigdurende obligaties aan toonder. Als de grond vrij is van lastendruk kan de pachtprijs voor de boeren en tuinders omlaag. Op 24 juni aanstaande zal Stichting Grondbeheer een campagne aftrappen om periodieke schenkers, sponsors en obligatiehouders te werven. Het doel is om binnen 7 jaar de grond vrij te maken.
De melkkoeien van De Hondspol.
De aflossing van de lening heeft maatschappelijke urgentie. Stichting Grondbeheer heeft financiële ruimte nodig om meer bio-dynamische landbouwgrond aan te kunnen kopen. Op de korte termijn zullen er namelijk een groot aantal bio-dynamische boeren en tuinders, die geen bedrijfsopvolging binnen de eigen familie hebben, met pensioen gaan. Een twintigtal van hen heeft de wens geuit om hun levenswerk bij Stichting Grondbeheer onder te brengen. Op deze manier kan vitale landbouwgrond zonder winstoogmerk doorgegeven worden aan de nieuwe generatie bio-dynamische boeren en tuinders.
Voor meer informatie: www.bdgrondbeheer.nl en www.dehondspol.nl