Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is Fairtrade-banaan echt zoveel beter dan 'gewone' banaan?

Is een Fairtrade-banaan echt zoveel beter dan een 'gewone' banaan? OneWorld Research sprak met Fedes van Rijn (LEI Wageningen UR), hoofdonderzoeker van het project ‘Fairtrade certification in the banana hired labour sector’.

Hoe is dit onderzoek ontstaan?

"Het idee ontstond in het Verenigd Koninkrijk, waar een groot deel van de bananen – veel meer dan hier – het Fairtrade-certificaat draagt. Retailers kwamen met de vraag: 'Wij kopen al heel lang trouw gecertificeerde bananen, maar wérkt het eigenlijk wel? Draagt Fairtrade bij aan een beter leven voor plantagewerknemers?' Aangezien bananen één van de grootste Fairtrade-producten vormen, was het voor Fairtrade zelf ook belangrijk om dit te onderzoeken. Het effect van Fairtrade-certificering is wel onderzocht op het niveau van smallholders (kleine boeren), maar er is nog weinig onderzoek uitgevoerd naar het effect van Fairtrade op de omstandigheden van plantagewerknemers. Dit onderzoek is daarom een baseline-onderzoek: we hebben de situatie zoals hij nu is geïnventariseerd en op basis van vervolgonderzoek – dat hopelijk over twee jaar plaatsvindt – kunnen we conclusies trekken over hoe Fairtrade-plantages zich ontwikkelen." Het onderzoek vond plaats in Ghana, Colombia en de Dominicaanse Republiek.

Klik hier voor het volledige artikel.

Door: Carline Lucassen

Bron: OneWorld via Wageningen UR
Publicatiedatum: