Nu ook Demeter rietsuiker bij De Nieuwe Band

Bij De Nieuwe Band uit Marum is nu naast de 'gewone' (*) biologische rietsuiker ook rietsuiker van Demeter-kwaliteit verkrijgbaar. Deze lichtbruine 'golden light' rietsuiker is afkomstig van Manduvira uit Paraguay, een boerencoöperatie waar zo'n 1200 boerenfamilies bij zijn aangesloten. De coöperatieleden ontvangen een Fairtrade-premie en krijgen landbouwkundige begeleiding.Zelfstandige boerencoöperatie

Manduvira verbouwt naast suikerriet ook groente-gewassen, om in het eigen levensonderhoud van de boerenfamilies te voorzien. In 2005 begon de coöperatie ook met het verbouwen, verwerken en vermarkten van rietsuiker, en deed dit alles in eigen beheer. Daarmee veroorzaakten ze een kleine revolutie in Paraguay, waar verder alle suikermolens in handen zijn van privé-ondernemingen.

Suikerrietboer Antonio Vera van Manduvira: "Paraguay is een enorm arm land waar de suikerrietboeren van oudsher afhankelijk zijn van de suikermolens. Doordat we als coöperatie nu die suiker zelf verkopen, zijn we van boer producent geworden. Dat is mogelijk gemaakt door de premie en begeleiding van Fairtrade."Fairtrade-premie

Het oogstseizoen voor suikerriet is van juni tot en met november. Daarmee hebben de boeren tot januari een inkomen. Veel van hen hebben in de overbruggingsperiode tot de volgende oogst in juni geen alternatieve inkomstenbronnen. Daarom is de Fairtrade-premie belangrijk: 50% van de premie wordt rechtstreeks aan de leden uitbetaald zodat ze dat geld kunnen besteden aan voedsel, onderwijs en (indien mogelijk) aan investeringen in hun eigen boerderij, zoals het vernieuwen van daken en het aanleggen van drinkwater- en elektriciteitsleidingen. De overige 50% premie wordt voor de sociale en economische ontwikkeling van de coöperatie ingezet. Daardoor kunnen de leden gebruik maken van medische hulp, technisch advies, scholingen, gunstige kredieten en een spaarfonds.

Demeter

Demeter is het keurmerk van de biologisch-dynamische landbouw. De biologisch-dynamische landbouw komt voort uit de antroposofie, een levensbeschouwing die uitgaat van samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos.


Producten met het Demeter-keurmerk voldoen in Nederland altijd aan de eisen van de biologische landbouw, maar gaan nog een stapje verder. Naast de zorg voor voedingsmiddelen vol levenskracht besteden de boeren en verwerkers ook zorg aan de bedrijfsomgeving. Er is grote aandacht voor het milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en de sociale en economische vernieuwingen op en rond een bedrijf. Daarom kiest De Nieuwe Band graag voor producten van Demeter-kwaliteit. Meer informatie over Demeter kun je ook lezen op de site van de Demeterstichting.

* De biologische rietsuiker van De Nieuwe Band is trouwens ook niet zo 'gewoon', want biologisch, fair en met een lage CO2-uitstoot.

Voor meer informatie: www.nieuweband.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven