Blog Natuur & Milieu

Plastic versus gewoon servies?

Wegwerpbekertje of stenen mok? Wat is nou het minst slecht voor het milieu? Dat hangt helemaal af van de manier waarop de mok of het bekertje worden gebruikt. Was je je mok af onder een hete kraan? Pak je voor ieder kopje koffie een nieuw bekertje? Laat je het bekertje recyclen na gebruik? Is je vaatwasser vol als je hem aanzet? Gebruik je thuis groene stroom? Al deze dingen hebben invloed op de uiteindelijke belasting op het milieu.

Een mok gaat toch veel langer mee dan een wegwerpbekertje?

Een wegwerpbekertje gaat veel minder lang mee dan een stenen mok of beker. Klopt. Slecht voor het milieu zou je zeggen. Maar het maken van een wegwerpbekertje kost vaak weer minder energie en grondstoffen dan het maken dan een stenen mok. De milieubelasting van wegwerpbekertjes gaat in ieder geval omlaag door je bekertje meer dan een keer te gebruiken én te laten recyclen

De ene keer echt servies, de andere keer wegwerpservies

Het is prima om in sommige situaties voor wegwerpbekertjes of -servies te kiezen, bijvoorbeeld als je met vrienden in het park gaat eten, tijdens een kinderverjaardag of bij een verhuizing. Denk er wel even aan om de disposables na afloop niet weg te gooien bij het restafval, maar ze voor recycling in te zamelen. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat de materialen een tweede leven krijgen.



Duurzaam wegwerpservies?

Het terugbrengen van de milieu-impact van het gebruik van een wegwerpbekertje kan dus door je bekertje vaker te gebruiken. Dat scheelt al veel. Zoals hierboven al werd verteld gaat de belasting op het milieu ook omlaag wanneer je efficiënt met grondstoffen omspringt. Dat is precies wat Bright heeft gedaan. Zij ontwierpen wegwerpservies zo dat de belasting op het milieu wordt teruggebracht. Albert Heijn heeft de overstap gemaakt en in hun schappen is sinds kort het wegwerpservies van Bright te vinden. Een mooie ontwikkeling.

Bright een duurzamere keuze

Bright is de bedenker van een lijn disposable producten die net zo functioneel zijn als ander disposables, maar een duurzamere keuze zijn. Hoe kan het ene disposable product duurzamer zijn dan het andere? Bright ontwikkelde een wetenschappelijke tool die naar 19 verschillende impact-indicatoren kijkt. Natuur & Milieu heeft meegeholpen en de tool getest en goedgekeurd. Dat is ook de reden dat wij met ons logo op de verpakkingen van Bright te vinden zijn, want hun plastic servies is bewezen minder belastend voor het milieu.

Wil je meer weten achtergrondinformatie bij dit blog lees dan deze 'explainer'.

Vijf tips

Goed, het gebruik van plastic bekers en het gebruik van een stenen mok is altijd een belasting voor het milieu. Maar hoe gebruik je ze dan het best? Natuur & Milieu heeft de 5 belangrijkste tips op een rij gezet:
  • Gebruik je mok of wegwerpbekertje gedurende de dag meerdere keren zonder af te wassen (of spoel af met koud water).
  • Was je mok aan het einde van de dag in een volle, energiezuinige vaatwasser.
  • Als je voor wegwerpservies kiest, kies dan voor wegwerpservies met tenminste drie sterren in de Eco Rating.
  • Laat wegwerpbekertjes, óók op kantoor, ophalen voor recycling.
  • Gooi plastic bekertjes na gebruik niet bij het restafval, maar bij de kunststofverpakkingen.

Bron: Natuur & Milieu

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.