NLG Holland-oriëntatiedag ecologische bloembollenteelt groot succes

Op vrijdag 15 april jongstleden organiseerde de coöperatie NLG Holland voor de hele agrarisch sector een oriëntatiedag ecologische bloembollenteelt. Ruim vierhonderd bollentelers en -kopers, leveranciers van biologische middelen, onderzoeksinstellingen en andere geïnteresseerden bezochten deze inspirerende dag.

Duurzame bollenteelt en biodiversiteit

Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, opende de dag met een verhaal over het belang van biologische, ecologische en duurzame teelt. Diverse andere sprekers vertelden over de mogelijkheden van duurzame bollenteelt en biodiversiteit en het belang van omschakeling naar duurzame of biologische teelt. Maaike Raaijmakers van Bionext ging in op de kansen voor biologische bollen. Vervolgens vertelde John Huiberts van Huiberts Biologische Bloembollen over de mogelijkheden van omschakeling naar biologische teelt en hoe op natuurlijke wijze problemen als luizen bestreden kunnen worden. Aansluitend spraken Bram Wijland en Lucas Pronk van Bejo Zaden over de productiewijze van onder meer biologische zaden en wat hierbij komt kijken. Na de pauze, met ruimte voor bezoek aan de informatiemarkt en tijd om te netwerken, nam Prof. Dr. Geert de Snoo, decaan bij de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbeheer bij de Universiteit Wageningen, het woord. Hij ging uitgebreid in op biodiversiteit als leidraad voor verbetering van natuur en milieu en dat iedereen daar op eenvoudige wijze een bijdrage aan kan leveren.
 

Doelen open dag

Uitgangspunt van de coöperatie NLG Holland is om met minder chemie gezondere bollen en gewassen te telen, met respect voor bodem en omgeving. De doelen van de oriëntatiedag waren vakgenoten uit heel Nederland te informeren over duurzame landbouw en de mogelijkheden om duurzaam en ecologisch te gaan telen, en hen in contact te brengen met relevante leveranciers. Deze doelen zijn ruimschoots gehaald.
 

Onderzoek naar duurzame teelt

De telers uit NLG werken continu aan het vergroten van hun kennis over biologische en duurzame wijze van grondbewerking en gewasbescherming. Hiertoe neemt een aantal van de telers deel in het EFRO-EVERGREEN project van GreenPort NHN dat van 2016 tot en met 2019 wordt uitgevoerd. Door het leveren van een eigen inzet (in uren/kosten) kunnen de telers hierbij gebruik maken van de kennis van de deelnemende kennisinstellingen: Universiteit van Amsterdam, WUR-DLO, Proeftuin Zwaagdijk, CAH Vilentum, Hogeschool InHolland en Clusius College.
 

Meer informatie

De oriëntatiedag vond plaats bij Huiberts Biologische Bloembollen in Sint Maartensbrug. Kon u niet aanwezig zijn? Of wilt u sowieso graag meer informatie over duurzame of ecologische teelt of omschakeling voor uw bedrijf? Neem dan contact op met NLG Holland via contact@nlgholland.com.

Voor meer informatie over de coöperatie: www.nlgholland.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.