Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-boeren moeten we koesteren, niet in de weg zitten"

Biologische melkveehouders niet de dupe van mestplannen kabinet

Melkveehouders die voldoende grond hebben om de mest kwijt te kunnen mogen niet lijden onder de nieuwe mestwetten van het kabinet, het fosfaatrechtenstelsel. De Tweede Kamer steunde dinsdag 19 april een voorstel van SP-Kamerlid Eric Smaling. "Deze boeren treft geen blaam voor het mestoverschot, dat is ontstaan nadat de Europese melkquotering is afgeschaft. Het is daarom niet meer dan redelijk om deze grondgebonden boeren te compenseren voor kortingen die ze opgelegd krijgen op het aantal koeien dat ze mogen houden. De motie draagt de regering ook op om bedrijven die nog genoeg grond hebben om verantwoord te kunnen uitbreiden, de ruimte te geven."

Volgens Smaling heeft de regering, onder druk van de VVD, de afgelopen jaren oogkleppen opgehad. "Eerst werd de melkquotering afgeschaft waardoor de melkproductie flink is gestegen. Ook waren uitbreidingen van bedrijven die niet voldoende grond hadden om de mest op kwijt te kunnen geen probleem. Nu het mestplafond overschreden is, is men nog verbaasd ook. Boeren die het goed doen mogen nu niet de dupe worden van dit onverantwoorde beleid."

Ook een tweede voorstel van het SP-Kamerlid kon rekenen op een meerderheid in de Kamer. De motie vraagt een regeling waarbij zowel bestaande als nieuwe biologische melkveebedrijven geen strobreed in de weg gelegd wordt door het fosfaatrechtenstelsel. Smaling: "We hebben juist een tekort aan biologische melkveehouders. We moeten nota bene biologische melk uit het buitenland importeren. Biologische boeren moeten we koesteren. Niet in de weg zitten."

Voor meer informatie: www.sp.nl
Publicatiedatum: