Nederlandse Agrifoodsector op handelsmissie naar Beieren:

'Get in touch with the Dutch'

De Nederlandse Agrifoodsector is vorige week op handelsmissie geweest naar Beieren, in het kader van het bezoek van het Koninklijk paar. Drs. Petra van Egmond, LIBERA export- en marketingadvies voor Duitsland, doet verslag:

Naar aanleiding van het werkbezoek van het koninklijk paar aan Beieren vond van 12 tot en met 14 april 2016 een economische missie naar Zuid-Duitsland plaats onder leiding van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lillianne Ploumen. Doel van deze handelsmissie was onder meer de onderlinge relaties tussen Nederland en Beieren te versterken en handelscontacten te bevorderen. Tal van Nederlandse Agrifoodproducenten en branchevertegenwoordigers namen deel aan deze missie, georganiseerd door de landbouwraad in Berlijn.

LIBERA export- en marketingadvies voor Duitsland ontwikkelde het programma van de handelsmissie, de bedrijfsbezoeken en tevens de matchmaking in opdracht van en in samenwerking met de landbouwraad.


Links Bavo van den Idsert (directeur Bionext) en rechts Jan Groen, die wat meer vertelde over zijn bedrijf Green Organics. Foto's: Daniel Vatamanu.

Op woensdag 13 april vond een bezoek aan de Duitse supermarktketen REWE plaats. De groep werd rondgeleid door het distributiecentrum en tevens was er parallel gelegenheid tot het voeren van individuele handelsgesprekken met diverse inkopers en category managers.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Eataly op de Viktualienmarkt in München, waarna er een lunch van Dutch Cuisine werd genoten in de Kochschule Kustermann, bereid door de topkok Ad Kooy. De Nederlandse Agrifoodproducenten werden tijdens de lunch in gelegenheid gesteld hun innovatieve producten voor te stellen al tal van Duitse gasten uit de Duitse Agrifoodsector.Na afloop van deze geweldige lunch verplaatste het gezelschap zich naar het speciaal voor de gelegenheid opgebouwde Nederlands-Beierse paviljoen op de Viktualienmarkt, dat vereerd werd met een bezoek door het koninklijk paar. Het koninklijk paar werd een aantal Nederlandse en Beierse innovatieve producten uit de sectro agrifood aangeboden. Alle deelnemers waren zeer onder de indruk van het koninklijke bezoek en verrast door de spontaniteit van het koninklijk paar.

Vervolgens vervolgden de agrifooddeelnemers het programma bij het welbekende Feinkost Käfer, waar iedereen onder de indruk was van de vele specialiteiten die hier te zien waren en was er tevens wederom gelegenheid om individuele handelscontacten te leggen.

De dag werd afgesloten met een Trade Diner in het bijzijn van het koninklijk paar en tal van prominente Nederlandse en Beierse gasten in het Alte Rathaus in München. Het was een indrukwekkende avond, waar tal van goede gesprekken konden plaatsvinden, waarna iedereen moe maar voldaan terugkeerde naar het hotel.

De volgende ochtend werden de agrifooddeelnemers getrakteerd op een koninklijke ontvangst bij de Duitse discounter Norma. Na een informatieve film over de onderneming werd het recent gebouwde distributiecentrum in Fürth bezocht en vonden tevens matchmakinggesprekken plaats. De deelnemers waren onder de indruk van deze moderne en goed gestructureerde onderneming.

Na een aantal storechecks in de binnenstad van Nürnberg vond er een netwerklunch plaats in het bijzijn van een aantal Duitse gasten uit de agrifoodsector. Jan van Ooijen van de biologische groothandel Ökoring en de heer Vinke van Consens Forschung und Beratung onderhielden het gezelschap met een informatieve presentatie. Tevens was het ook hier mogelijk om matchmakinggesprekken te voeren.

Het programma werd afgerond met een tweetal bezoeken op het gebied van groente en fruit: Andreas Kupfer & Sohn, een regionale distributeur van groente en fruit, en de Knoblauchsland e.V werden bezocht. Knoblauchsland e.V. is een coöperatie van regionale groente- en fruit telers. De heer Wolz van Franken Gemüse informeerde de deelnemers over het thema regionaliteit, wat een belangrijke rol speelt bij het vermarkten van groente en fruit in Beieren.

Ter afsluiting werd een innovatieve aardbeikas behorend tot de Knoblauchsland e.V. bezocht, gebouwd naar Nederlands voorbeeld, waar iedereen genoot van heerlijke verse aardbeien.

Met dit bezoek was er een einde gekomen aan de handelsmissie agrifood. De deelnemers waren tevreden over het de bezoeken, de vele gesprekken die gevoerd konden worden en de contacten die werden gelegd. Maar deze missie wordt onvergetelijk door de aanwezigheid van het koninklijk paar!

Voor meer informatie: www.libera-export.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven