Internationale kansen realiseren met financiële ondersteuning vanuit DHI-subsidie

De Nederlandse overheid ziet veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op de wereldwijde markt. Ook in de agrarische en tuinbouwsector zijn er veel kansen voor export van Nederlandse technologieën, kapitaalgoederen en/of diensten.
Daarom is recent een nieuwe Nederlandse subsidieregeling geopend, die de Nederlandse (MKB)-ondernemers ondersteunt bij het voorbereiden van een project in een opkomende markt of ontwikkelingsland. De regeling staat open voor 94 landen.

Als voorbeeld noemt Verbos Business Development een exporteur van groenten en/of fruit die kansen ziet om zijn producten naar een nieuwe markt te exporteren. Er zijn al contacten met een partij uit het betreffende land, die hiervoor interesse heeft getoond, maar u wilt eerst de (economische) haalbaarheid onderzoeken. Of u bent een kassenbouwer en ziet mogelijkheden om in één van de doellanden van de DHI-regeling een tuinbouwproject op te zetten, waar vervolgens een lokale ondernemer producten gaat telen. De kassenbouwer werkt hierbij samen met een Nederlandse teler, die de teeltkennis gaat overdragen. Maar u wilt ook hiervoor eerst de technische en economische haalbaarheid toetsen.

Met deze subsidie kunt u bepaalde opstartkosten voor maximaal 50% vergoed krijgen. Deze kosten bestaan onder andere uit: de internationale vluchtkosten, lokale reis- en verblijfskosten, uw inzet van uren (zowel in Nederland als in het buitenland), kosten van derden of de nodige investering.

Onder de regeling kunt u subsidie krijgen voor een demonstratieproject, een haalbaarheidsstudie of een investeringsvoorbereidingsstudie. De regeling staat open voor een Nederlands MKB-bedrijf of een samenwerkingsverband van Nederlandse bedrijven; in dit laatste geval kan ook een MKB+ bedrijf deelnemen.

De verschillen tussen de drie onderdelen bestaan voornamelijk uit het feit of u zelf wilt investeren in het betreffende land of dat u één of meerdere lokale klant(en) heeft die de intentie heeft/hebben om in uw product te investeren.

De maximale subsidie varieert tussen de 100.000 euro (bij een haalbaarheidsstudie of investeringsvoorbereidingsstudie) tot 200.000 euro (bij demonstratieproject). De subsidie is maximaal 50% van de totale projectkosten.

De eerste tender van dit jaar is begin april jongstleden gesloten. Maar augustus aanstaande gaat de regeling nogmaals open en deze tender sluit op 19 september 2016. Als u zich wilt oriënteren op deze regeling, neem dan nu alvast contact met ons op, zodat we samen met u kunnen bekijken welke mogelijkheden deze regeling u biedt.

Voor meer informatie:

Petra van der Hout-Smit
Verbos Business Development
06 22854723
phs@verbos.nl
www.verbos.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.