EP: verlenging toelating glyfosaat alleen voor professionals

Gezien de ernstige zorgen die bestaan over mogelijke kankerverwekkende en hormoonverstorende werking van het verdelgingsmiddel glyfosaat, dat op grote schaal wordt gebruikt in de landbouw, bosbouw en tuinbouw, moet de Europese Commissie de toelating hiervan niet met 15 jaar maar slechts met 7 jaar verlengen en dan alleen voor professioneel gebruik, zo stelt het Europees Parlement in een niet-bindende resolutie die woensdag 13 april is aangenomen.

Het Parlement wil bovendien dat de Europese Commissie een onafhankelijk onderzoek instelt naar mogelijke schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en dat alle wetenschappelijke informatie die door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is gebruikt in haar beoordeling van glyfosaat openbaar wordt gemaakt.

374 EP-leden stemden voor de resolutie, 225 tegen en 102 onthielden zich.

Volgende stappen

Nationale experts die deel uitmaken van het permanente comité dat farmaceutische toepassingen voor planten, dieren, voedsel en diervoeder beoordeelt, moeten in mei met gekwalificeerde meerderheid besluiten of ze het Commissievoorstel voor een verlenging van de toelating van glyfosaat goedkeuren of verwerpen. Als er geen gekwalificeerde meerderheid is, wordt het besluit aan de Commissie gelaten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.