Avocado bovenaan lijst schoonste producten

Aardbeien aanvoerder 'dirty dozen'

Aardbeien hebben appels verdrongen van de eerste plaats op de lijst met producten die de meeste MRL's bevatten, aldus een Amerikaanse Milieu Werk Groep (EWG). Voor dit rapport werden meer dan 35.000 fruit- en groentemonsters, genomen door het Ministerie van Landbouw, geanalyseerd.De groep rapporteerde dat op bijna alle niet biologische aardbeien (98%) waarneembare MRL's zaten. De helft bevatte zelf resten van 10 of meer pesticiden. Sommige daarvan waren onschadelijk, maar andere kunnen kanker, voortplantings- en ontwikkelingsschade, hormoonproblemen of neurologische problemen veroorzaken.
"Het is schrikbarend hoeveel pesticideresten er achterblijven, maar nog erger is het dat de zwakke Amerikaanse wet- en regelgeving hiermee niet wordt overtreden", zegt de woordvoerder van de werkgroep. "De niveaus moeten worden bijgewerkt om de gezondheid van de Amerikanen, in het bijzonder die van jonge kinderen te beschermen."

Het US Environmental Protection Agency (EPA) zegt dat de niveaus niet schadelijk zijn. Zij verklaren op hun website regelmatig te testen en te weten dat de eetpatronen van kinderen anders zijn dan die van volwassenen.

De Dirty Dozen van 2016:
 1. aardbeien
 2. appelen
 3. nectarines
 4. perziken
 5. selderij
 6. druiven
 7. kersen
 8. spinazie
 9. tomaten
 10. paprika
 11. cherrytomaten
 12. komkommers
De werkgroep bemerkte eveneens dat hoewel pepers en bladgroente de lijst net niet haalden, sommige monsters wel degelijk giftige insecticiden bevatten, wat consumenten stimuleerde om biologische alternatieven te overwegen.

Daarentegen voeren avocado's de lijst met vijftien schoonste producten aan. Slechts 1% van de monsters bevatte waarneembare pesticiden. De andere bevatten nimmer meer dan vier soorten pesticiden.

De 'Clean Fifteen':
 1. avocado
 2. mais
 3. ananas
 4. kool
 5. (bevroren) doperwten
 6. uien
 7. asperges
 8. mango's
 9. papaja's
 10. kiwi
 11. aubergine
 12. honingmeloen
 13. grapefruit
 14. canteloupe meloen
 15. bloemkool

Jaarlijks werkt de werkgroep de lijst bij. Zij adviseert om de biologische versie van de Dirty Dozen producten te kopen.

De bedrijfstak reageerde snel op het rapport en noemt het misleidend, waarbij de gebruikte wetenschappelijke procedures in twijfel worden getrokken. Zij wijzen tevens op een rapport van de USDA, waarin staat dat 99% van bemonsterde producten geen reden tot zorg gaf.

Waar de experts het wel over eens zijn, is dat een dieet met veel groente en fruit hoe dan ook leidt tot een gezonder en langer leven.

Bron: CBS News

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven