Bas Groeneveld, Aaldering Bio-ui:

"Rassenproef bio-uien onder mooie omstandigheden gezaaid"

Op 9 april zaaide teler Rogér Custers een rassenproef tussen zijn biologische uien. Op het perceel zijn diverse gele en rode biologische uienrassen gezaaid om verschillende proeven mee uit te voeren. "Een teler die zijn met zorg geteelde biologische uien goed wil kunnen verhandelen heeft er groot belang bij dat de kwaliteit van de biologische uien goed is. Daartoe wordt veel aandacht besteed aan teelt, oogst en bewaring. De vraag die daarbij veelvuldig wordt gesteld, is: welke uienrassen passen het beste in de biologische uienteelt", vertelt Bas Groeneveld van biologisch sorteer- en pakstation Aaldering Bio-ui.


Wilco van Hateren, een medewerker van Rogér Custers, zaait de biologische uien.

Volgens Bas hebben zowel (toekomstige) biologische telers als afnemers veel belangstelling voor ras eigenschappen in relatie tot (goede) sorteerbaarheid, verwerking en het verdere vermarkten. "Om telers goed te kunnen informeren over de verschillende rassen zijn we in samenwerking met teler Rogér Custers en zaadbedrijven De Groot en Slot en Hazera een proef gestart waarin we kijken naar zowel gele als rode biologische uien."

In de proef worden vaak gebruikte en (op dit moment) minder vaak gebruikte biologische uienrassen gevolgd om meer inzicht te krijgen in de groei op het veld, de opbrengst bij de oogst, en niet in de laatste plaats de ras eigenschappen na de bewaring en verwerking. “We zijn ten allen tijde op zoek naar mogelijkheden om de positie van de primaire producent te verbeteren. Een kwalitatief en goed verhandelbaar product is daarbij van groot belang. Hieraan willen we als dienstverlenend bedrijf graag bijdragen Met behulp van de proeven verwachten we onder anderen in beeld te krijgen hoe de verschillende rassen zich verhouden als het gaat om bijvoorbeeld interne groei, kaal gevoeligheid en het percentage gezonde uien."

Voor meer informatie:

Bas Groeneveld
Aaldering Bio-ui
Wentelploeg 2
8256 SN Biddinghuizen
bas.groeneveld@bio-ui.nl
www.bio-ui.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.