Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Molen De Vrijheid kleurt paars

Erfgoedstichting De Schiedamse Molens beheert en exploiteert de historische moutmolens van Schiedam. In één van deze windmolens, molen De Vrijheid, is het ambachtelijk maalbedijf van de stichting gevestigd. Dat maalt nog steeds voor traditionele jeneverstokers maar ook voor bakkers, retail en particulieren. De eeuwenoude molens, de hoogste ter wereld, hebben echter regelmatig onderhoud nodig zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van dit oerhollandse erfgoed. De stichting is al jaren Skal-gecertificeerd en heeft een groot assortiment biologische graan en meelsoorten.



In navolging van molen De Drie Koornbloemen, die twee jaar geleden onder handen is genomen, is nu De Vrijheid aan de beurt voor een langdurige onderhoudsbeurt. De afgelopen weken hebben de steigerbouwers een flinke klus gehad aan de molen die tot bovenkant kap 33 meter is. Nu is hij mooi ingepakt in het paars en zijn de metselaars begonnen met het verwijderen van de oude voegen. Waar nodig zal het metselwerk worden vervangen, net als een paar grote houten onderdelen.

Omdat molen De Vrijheid een monument is worden er extra eisen gesteld aan het onderhoudswerk. Zo zal er gewerkt worden met traditionele kalkmortel die er tevens voor zorgt dat er minder waterdoorslag kan plaatsvinden. Naar verwachting zullen de werkzaamheden drie maanden duren.

Ambachtelijk maalbedrijf

Een extra aandachtspunt bij deze omvangrijke onderhoudsklus is het ambachtelijk maalbedrijf. De productie- en opslagzolders moeten schoon blijven. Alle ramen zijn daartoe extra goed afgedicht zodat het stof van buiten niet naar binnen kan komen. Een ander aspect is dat door de werkzaamheden de wieken niet kunnen draaien en er dus niet op de wind kan worden gemalen. "Gelukkig kan één koppel stenen met een elektromotor worden bediend zodat malen altijd mogelijk blijft", aldus molenaar Theo de Rooij. "Ik heb bovendien flink vooruit gewerkt om een grote voorraad te hebben. Klanten hoeven zich geen zorgen te maken dat er onvoldoende meel is." Toch zal hij blij zijn als hij weer op de wind kan malen want dat is niet alleen duurzaam maar daar gaat ook het molenhart sneller van kloppen.

Voor meer informatie: www.schiedamsemolens.nl
Publicatiedatum: