Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondernemerschap als voorwaarde voor succes zorglandbouw

De uitdaging bij het opstarten van een zorgboerderij is het verbinden van twee verschillende domeinen, landbouw en gezondheidszorg, en het binnenhalen van nieuwe klanten, partners en financiering vanuit de zorgsector. Wat zijn daarbij de succesfactoren die bepalen in hoeverre een startende ondernemer in staat is deze brug te slaan? Onderzoekers van Wageningen UR, Erasmus Universiteit en UvA onderzochten wat daarbij de rol is van ondernemerschap, commitment en het vermogen om met tegenslagen vanuit de omgeving om te gaan. Aan de hand van interviews schetsen zij een beeld van kansen en mogelijkheden. Deze gesprekken waren in de praktijk voornamelijk met echtgenotes van boeren met een achtergrond in de zorg.



Draagvlak en doorzettingsvermogen

Bij de opkomst van zorglandbouw hadden startende boeren te maken met een nog beperkt maatschappelijk draagvlak en met bestaande financiële instrumenten die niet pasten bij deze nieuwe bedrijfsvorm. Alleen een voldoende mate van doorzettingsvermogen en ondernemerschap leidde tot succes. Een professionele achtergrond en een netwerk in de zorg was daarbij erg nuttig. Later ondervonden nieuwkomers binnen de zorglandbouw een groter maatschappelijk draagvlak en minder barrières omdat het inmiddels financieel beter geregeld was. Zij hadden daardoor meerdere opties:
  • Een onafhankelijke zorgboerderij opzetten
  • Een zorgboerderij als onderaannemer van een zorginstelling
  • Deelnemen aan een regionale organisatie van zorgboerderijen.

In dit laatste geval worden opstart- en financieringsproblemen binnen een gevestigde organisatie opgevangen en opgelost, maar dit leidt wel tot een grotere afhankelijkheid van zo'n organisatie. Initiatiefnemers, die er niet helemaal voor gaan of onvoldoende weten wat de zorgtak inhoudt, zullen als gevolg ook van onrealistische verwachtingen minder slagingskans hebben.

Voor meer informatie: Jan Hassink

Bron: Wageningen UR
Publicatiedatum: