USDA wil regels voor dierenwelzijn aanscherpen

Volgens de USDA zou een regulering die het welzijn van dieren zou aanscherpen en verduidelijken, de consumentenverwachting en productiemethoden meer op één lijn brengen. De voorgestelde regel van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw, die op 7 april van kracht ging, kan ook bijdragen aan de gelijke rechten van biologische producenten. Dankzij uitgebreide input geeft deze regel ook duidelijkheid omtrent de behandeling en het welzijn van vee en pluimvee, waaronder fysieke behandelingen en hun ruimte binnen en buiten.Brug slaan tussen consumentenverwachting en normen

De huidige brede interpretatie omtrent wat goed is voor dieren sluit misschien aan bij de letter van de norm, maar lang niet altijd bij het beeld van de consument. Zij zijn van mening dat biologisch (pluim)vee regelmatig buitenkomt en frisse lucht en ruimte krijgt, maar in de praktijk is dat vaak anders.

Deze ongelijkheid geeft verwarring, dreigt het consumentvertrouwen te schaden en houdt ongelijke concurrentie in stand, zo staat er in de voorgestelde regel.
De regel, die onder andere kan zorgen voor effectiever beheer, wordt door velen, waaronder de Biologische Handels Vereniging, geprezen. "De lat voor dierenwelzijn wordt hoger gelegd en de consument krijgt een wat realistischer vertrouwen", aldus de baas van biologische vleesproducent Applegate, Steve Lykken.

Speelveld gladstrijken

Uit de groeiende interesse van consumenten en de brede interpretatie van de biologische normen zijn claims voor dierenwelzijn certificering voortgekomen.

De grote deelname onder biologische (pluim)veehouders geeft aan dat consumenten niet genoeg informatie krijgen om specifieke merken een goede beoordeling te geven omtrent dierenwelzijn, zegt USDA in de voorgestelde regel, die ervan uit gaat dat duidelijke normen stellen een stimulans is voor een efficiëntere markt voor biologische producten en uiteindelijke deelname aan andere certificeringen. Daar bovenop denkt USDA dat consumenten best meer willen betalen indien de normen worden aangescherpt.

Wat zou er veranderen?

De voorgestelde regel beslaat 181 pagina's, waarin onder andere ruimte, medische procedures en richtlijnen voor vervoer en slacht worden behandeld.

Enkele voorbeelden:
  • Verduidelijking omtrent de behandeling van (pluim)vee ten gunste van hun gezondheid en welzijn.
  • Verduidelijking omtrent wanneer lichamelijke aanpassingen wel of niet mogen worden uitgevoerd.
  • Vaststellen van maximale bezettingsdichtheid voor pluimvee, binnen en buiten.
  • Nieuwe eisen omtrent het transport van dieren
  • Tenuitvoerlegging van USDA biologische normen

Bron: Food Navigator USA

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven