Zweden: Volop vraag naar eigen varkensvlees en biologische producten

De Zweedse agrarische markt kenmerkt zich onder meer vanwege een stabiele goede varkenssector en een groeiende vraag naar biologische producten. Zweedse consumenten willen weten wat ze eten en hebben daar ook geld voor over: zo eten zij alleen varkensvlees uit eigen land en kopen mensen onder de 45 jaar bijna alleen biologisch voedsel.

Grote voorkeur eigen varkensvlees

Er is in Zweden een beleid om het antibioticagebruik in de veesector in te perken, daarnaast is er huiver voor de MSRA bacterie binnen de varkenshouderij. Zweedse consumenten willen daarom al langere tijd alleen eigen geproduceerd varkensvlees eten en hebben daar ook geld voor over. Voor Zweeds varkensvlees wordt momenteel SEK 25 per kilogram (circa 2,71 euro per kilogram) betaald, tegenover een slachtprijs dat hier wordt betaald van rond de 1,25 euro per kilogram. Zweedse winkeliers proberen de consument 'over te halen' op buitenlands (Deens) vlees, omdat het aanbod hiervan groter is en de marge hoger. Maar de Zweed geeft toch de sterke voorkeur voor het eigen geproduceerde vlees.

Klik hier voor het aanbod Zweedse varkensbedrijven.

Groeiende biologische markt

Hetzelfde geldt voor de biologische markt. Zweedse consumenten onder de 45 jaar hangen sterk aan biologische producten. Er is daarom volop vraag en voldoende afzet, met goede productprijzen. Landbouwers gaan daarom ook steeds meer over naar biologische bedrijfsvoering. Kijkend naar de melkveehouderij, dan wordt voor de biologische melk ongeveer SEK 1,50 (circa 0,16 euro) per liter meer betaald. Om de tendens van gangbaar naar biologisch iets af te remmen, neemt Arla niet elke boer meer aan. Verder moet je als melkveehouder over voldoende land beschikken. Overigens zijn niet alleen de biologische productprijzen goed, ook aantrekkelijk is de extra subsidie: regulier is dat jaarlijks per koe (jong- en melkvee) SEK 800/86 euro, voor biologisch SEK 2400/circa 259 euro per koe/jaar.

En klik hier om een ecologisch melkveebedrijf in Zweden te bekijken.

Neem voor meer informatie over Zweden contact op met de Zweedse begeleider van Interfarms, Claudia Gloudemans.

Bron: Interfarms

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven